eric bogle eric bogle
- singer/songwriter extraordinaire

 

 

 

Eric Bogle is een Schotse AustraliŽr. Twee van zijn liedjes staan in onze lijst met kippevelliedjes - And the Band Played Waltzing Matilda en Singing The Spirit Home. Eigenlijk zouden er in die lijst nog veel meer Bogle-liedjes moeten staan, want er heeft niemand zoveel kippenvelverwekkende liedjes geschreven als deze man. Een voorbeeld is het anti-oorlogsliedje As If He Knows, over de Australische paarden die in de eerste wereldoorlog werden ingezet en die werden doodgeschoten omdat ze niet terug mochten naar AustraliŽ, en de AustraliŽrs ze in Palestina niet aan de plaatselijke bevolking wilden schenken (wat in BelgiŽ en Frankrijk wel gebeurd was). Of het persoonlijke Leaving Nancy, over het achteraf aangrijpende afscheid van zijn moeder toen hij naar AustraliŽ vertrok. Maar er zijn er veel meer.

Het mooie van Bogle is dat hij dit soort liedjes, die je vaak een brok in de keel bezorgen, afwisselt met idiote nonsensliedjes als Nobody's Moggy Now over platgereden katten op Australische snelwegen die door de zon uitgedroogd zijn en dan prima als frisbee kunnen fungeren, of het hilarische Do You Know Any Dylan? over de vraag die iedere singer/songwriter tijdens een optreden wel eens gehoord heeft. Bogle speelt het dan ook klaar een zaal tot tranen toe stil te krijgen en ze even later te laten bulderen van het lachen.
Dat is goed te horen op At This Stage, een goedkope dubbel-cd met live opnames van Eric Bogle. Elk liedje wordt door Bogle ingeleid, en het verhaal vooraf is vaak net zo boeiend of grappig als het liedje. Niet alle klassiekers staan er op, maar het is een zeer prima verzamelaar voor de beginnende Bogle-liefhebber, en hoe dan ook een absolute aanrader voor iedereen die van een goed liedje houdt.

 

terug naar de startpagina van moors magazine