your wound is your crown...

boister
- your wound is your crown

anne watts

 

Boister is een achtkoppige band uit Baltimore, en draait om Anne Watts, die niet alleen tekent voor alle composities, maar die ook de zang voor haar rekening neemt. Bovendien speelt ze piano, Rhodes, pianola en accordeon. Op zeven van de tien composities is ze zingend te horen, maar de instrumentale stukken zijn minstens zo interessant, want dit is een bijzondere band, die ergens tussen kamermuziek, pop, jazz, folk en wereldmuziek in balanceert, waarbij je toch nog het meeste aan moderne jazzy kamermuziek moet denken.

Eigenlijk is dat vreemd, want strijkers zijn er nauwelijks te horen - de bezetting bestaat naast Watts uit een gitarist, een organist, een trombonist, een basklarinettist die ook tenorsax speelt, een bassist en twee percussionisten. De legendarische producer Jim Dickinson zei ooit dat hij bij Anne Watts tegelijkertijd aan Edith Piaf, Tom Waits, Thelonious Monk en Captain Beefheart moest denken. Dat geeft wel een beetje aan in wat voor avontuurlijke hoek je deze muziek moet denken - het is muziek waar je als luisteraar in ieder geval wat moeite voor moet doen, maar waar je dan ook voor beloond wordt.

 Your Wound Is Your Crown is al hun vierde album - we hebben hun derde cd eerder besproken. En het is opnieuw een juweel van een album, van de vrij sobere instrumentale prelude Emmeline tot de magistrale afsluiter As The Ship Goes Down. Een uitzonderlijke band, met een prachtig groeiplaatje.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine