avenue of the giants

russ carson
- avenue of the giants

 

 

Voor liefhebbers van bluegrass is het kleine platenlabel Patuxent een absolute aanrader, want Tom Mindte, de labelmanager, is zelf een muzikant en een echte liefhebber, en hij heeft een neus voor talent, waardoor Patuxent al jaren een broedplaats van supertalent is. De cd's die uitgebracht worden met al die jonge honden in de hoofdrol zijn dan ook een puur genot, en niet alleen vanwege de gretigheid en jeugdige overmoed, maar gewoon omdat ze stuk voor stuk allemaal goed zijn.

Russ Carson speelt verschillende banjo's, en hij is zo goed dat hij inmiddels in de band van Ricky Skaggs is gevraagd, Kentucky Thunder, maar we kunnen hier nog even volop genieten van zijn tweede soloalbum, met een mix van traditionals en nieuwe liedjes. Het titelnummer Avenue of the Giants heeft Carson bijvoorbeeld zelf geschreven nadat hij op tournee onder de indruk kwam van de Californische redwoods, de gigantische reuzenbomen. Hij maakte er een spetterende, avontuurlijke instrumental van.

Carson is ook niet te benauwd om bijvoorbeeld New York Chimes van zijn virtuoze banjocollega Tony Trischka op te nemen, en je kunt hier bijvoorbeeld goed horen dat Carson niet alleen een perfecte speler is, maar dat hij ook zijn eigen stempel durft te drukken op bluegrass. Het zingen laat hij meestal over aan slaggitarist Audie Blaycock, Darrell Webb en Eddie Rose, die dat perfect doen in de high lonesome sound van bluegrass.

Alles wordt hier gespeeld met een enorme drive en energie, maar ook het avontuur wordt niet geschuwd, waarmee deze jonge muzikanten (naast Carson op banjo en Blaycock op slaggitaar ook nog Jesse Brock op mandoline, Patrick McAvinue op fiddle, Jason Moore op bas en Kenny Smith op leadgitaar) opnieuw bewijzen dat een genre als bluegrass nog springlevend is. Muziek waar je opgewekt van wordt, al was het maar omdat de lol er zo van afspat - ze hebben er zo overduidelijk zin in dat je er zelf een goed humeur van krijgt. Een heerlijk album.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine