a happy animal...

the coals
- a happy animal

the coals...

 

A Happy Animal van de Amerikaanse Westcoastband The Coals duurt nog geen half uur, maar het geeft wel een volledig beeld van wat de band zoal voor elkaar krijgt - het palet is breed en veelzijdig, van ingetogen ballades als Hand to Hold tot bijna gospelachtige uitbarstingen als Lord Lord Lord, terwijl er ook een mooie mariachi-trompet wordt ingezet bij Maria.

De band klink steeds heerlijk ontspannen en tegelijk lekker scherp, met werkelijk magnifieke arrangementen, waarbij met name het piano- en orgelspel van Darice Bailey even genoemd moet worden. Jason Mandell schreef vrijwel alle nummers in zijn eentje (behalve Maria, dat hij samen met drummer Greg Eklund en bassist Peter Hastings schreef). Mandell is ook de leadzanger en hij speelt gitaar, terwijl ook de andere bandleden ook allemaal zingen. Andy Tabb speelt ook gitaar, en Jack Arky speelt accordeon. Er komen een paar gastzangers langs, en trompettist Ryan Ross.

Een klein half uurtje lijkt eigenlijk te kort voor een volwaardig album, maar toch heb je in dit geval niet het gevoel dat je bekocht bent, want elk nummer is absoluut top, en door de variatie en de superieure kwaliteit is het wel een mooi uitgebalanceerd album, waarvan je eigenlijk elk nummer graag aan anderen wil laten horen. Een zwak stuk staat er niet op, dus de eindconclusie is heel simpel: een absolute aanrader, want een album waar je geheid een goed humeur van krijgt!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine