offering

john coltrane
- offering
- live at temple university, 1966

 

 

John Coltrane is een legendarische saxofonist, en de dubbel-cd Offering biedt de opnames van een legendarisch concert uit 1966. Die opnames zijn met één microfoon opgenomen, en dat betekent niet alleen dat je hier niet naar stereo zit te luisteren, het betekent helaas ook dat de kwaliteit niet altijd even optimaal is - er wordt, dat is goed nieuws voor de saxofoonliefhebber, vooral op de saxen ingezoomd, maar dat betekent dat het geluid van bas en drums vaak volledig in ruis verdwijnt. Het groepsgeluid heeft er wat onder te lijden, zullen we maar zeggen.

Maar als je dat lo-fi gevoel voor lief neemt valt er hier buitengewoon veel te genieten, niet alleen voor de fanatieke Coltrane-fanaat, die dit concert nu eindelijk volledig kan beluisteren, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de jazz van de jaren zestig, de rauwe free jazz die door tegenstanders wel eens geringschattend piepknorjazz werd genoemd, maar die bijna uit zijn voegen barstte van de energie.

Coltrane speelt hier sopraan- en tenorsaxofoon en fluit en hij verraste iedereen door op sommige momenten te gaan zingen, terwijl hij zichzelf op de borst sloeg. Daar hebben een aantal mensen zelfs met enige verbijstering naar staan kijken, want dat had hij nooit eerder gedaan.

Pharoah Sanders speelt tenorsax en piccolo, Coltrane's echtgenote Alice speelt piano, Sonny Johnson bas en de geweldenaar Rashied Ali is de drummer. Dan waren er ook wat aanvullende musici die soms gewoon spontaan aanschoven voor een solo - Steve Knoblauch en Arnold Joyner op altsax, Umar Ali, Robert Kenyatta en Charles Brown op conga en Angie DeWitt op bata drum.

Het concert duurde anderhalf uur, waarin Coltrane behalve eigen composities als uitsmijter ook My Favorite Things van Rodgers en Hammerstein speelde, dat inmiddels een echt Coltrane-nummer was geworden. Daar kreeg hij de zaal ook volledig plat mee. Het is een concert waarin je Coltrane hoort in de laatste fase van zijn muzikale ontwikkeling, terwijl hij nog steeds bezig was grenzen te verleggen, en altijd op het scherpst van de snede speelde. Spannend dus, van begin tot eind.

  • John Coltrane - Offering - Live at Temple University - Impulse 80019632-02
  • Bestel de dubbel-cd hier bij een bekende webwinkel:Coltrane - Offering

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine