daniel greeson

daniel greeson
- fiddle

 

 

Het platenlabel Patuxent van Tom Mindte is een broedplaats van jong bluegrastalent, dat daar alle kans krijgt zich te bewijzen. Het is ook heerlijk om naar de albums van al die jonge honden te luisteren, want zoveel gretigheid hoor je niet snel bij elkaar. Want Mindte zorgt er altijd voor dat al die jonge honden ook met elkaar kunnen spelen en elkaar weer kunnen inspireren.

Daniel Greeson viel voor het eerst op toen hij op zijn dertiende op de Old Time Fiddler's Convention in Valax, Virginia het nummer Two o'clock speelde, onder meer omdat je dat ingewikkelde nummer van een dertienjarige niet zou verwachten, maar ook doordat Greeson meteen ook met een gemak en een eigen karakter stond te spelen dat opviel. Greeson groeide op als bluegrassfan en begon op zijn zesde viool te spelen omdat dat "het moeilijkste leek".

Nu, op zijn zeventiende, ligt er deze titelloze debuut-cd waarop je zelf kunt constateren dat we hier met een geweldig talent te maken hebben die de fiddle laat klinken alsof het een doodsimpel, gemakkelijk te bespelen instrument is. Gretig, enthousiast, lekker fel, begeleid door een aantal andere jonge honden die al net zo gretig en goed zijn,  zoals Taylor Baker op mandoline, Brennen Ernst op banjo, Danny Knicely op gitaar, tweede mandoline en tweede fiddle, Marshall Willborn op bas en Casey Driscoll op tweede fiddle in vier nummers (onder meer Roanoke).

Bluegrass die geworteld is in de traditie, maar door het enthousiasme en de gretigheid ook absoluut tijdloos blijkt, en hier wordt het zelfs ronduit avontuurlijke muziek, want deze jongens hebben er zin in, en dagen elkaar ook regelmatig op een frisse manier uit. Een heerlijk album!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine