the du-tels

the du-tels
- prettig gestoorde psychedelische folk

let ook even op de achtergrond links...

The Holy Modal Rounders was een legendarische groep rond Peter Stampfel en Steve Weber. Ze maakten muziek die je nog het beste kunt omschrijven als psychedelische folk. Stampfel en Weber kenden ongelooflijk veel folkliedjes, die ze op een onnavolgbare manier naar hun licht krankzinnige hand wisten te zetten. Er werd goed maar redelijk rammelig gemusiceerd en er werd licht hysterisch gezongen, maar het resultaat was altijd bijzonder. Zo bijzonder dat er zelfs een platenlabel Rounder werd genoemd uit bewondering voor de groep. Ook onder collega-musici worden Stampfel en Weber zeer hoog gewaardeerd.

Gary Lucas speelde ooit gitaar in de band van Captain Beefheart. Beefheart maakte geen eenvoudige muziek, en van zijn bandleden eiste hij behalve virtuositeit ook improvisatievermogen en eigenlijk zelfs genialiteit. Dat leverde een rij meesterwerken op, totdat de Captain besloot zich zijn verdere leven met schilderen bezig te gaan houden. Dat doet hij overigens succesvol, onder zijn echte naam Don van Vliet. Gary Lucas is na het opheffen van Beefheart's band bepaald niet stil blijven zitten. Hij heeft een eigen band, Gods and Monsters, en onder nog veel meer heeft hij onlangs een bijzonder fraaie cd gemaakt met de Nederlandse luitist Jozef van Wissem, maar hij vormt ook al een tijd het duo The Du-Tels met Peter Stampfel.

Stampfel zingt en speelt (fiddle, banjo) nog steeds even urgent en licht overstuurd, en dat levert wederom liedversies op waar je alleen maar met verbazing en bewondering naar kunt luisteren. Lucas speelt virtuoos gitaar maar ziet kans dat zo te doen dat het niet nadrukkelijk opvalt, waardoor het anarchistische karakter van de muziek volkomen intact blijft. Ook hier dus, net als bij de Holy Modal Rounders, psychedelische folk die een willekeurige luisteraar in eerste instantie volledig op het verkeerde been weet te zetten. De muziek zit veel beter en slimmer in elkaar dan je op het eerste gehoor denkt. Bijzonder leuke en vrolijkstemmende muziek.

 


Gary Lucas & Jozef van Wissem – The Universe Of Absence – BVHaast 0105 

Neo-psychedelisch meesterwerkje 

De Amerikaanse gitaartovenaar Gary Lucas (ooit lid van Captain Beefheart’s Magic Band) en de Nederlandse luitspeler Jozef van Wissem vonden elkaar eind van de jaren negentig. Het klikte tussen de meester van de middeleeuwse luit en de experimentalist, en hun laatste cd is een pareltje van improvisatie en psychedelica. Het is overigens opmerkelijk dat juist dat psychedelische uit de jaren zestig, waarvan je zou denken dat het snel gedateerd zou aandoen, aan een revival bezig is, met een voorlopig hoogtepunt op deze cd. De heren beginnen met het leggen van een prachtig voortkabbelend geluidstapijtje dat ondanks dat kabbelen van begin tot eind spannend is. Verderop is er meer ruimte voor improvisatie, waardoor het zelfs nog spannender wordt allemaal. Het hoogtepunt is het vijftien minuten durende titelnummer dat improvisatie en psychedelica op een schitterende en ingenieuze manier combineert.
Toch blijft de muziek behoorlijk toegankelijk, al zijn de twee covers (Three Days van Jackson Browne en Tomorrow never comes van Lennon en McCartney) bijna onherkenbaar geworden. Een zeer mooi plaatje.

Vier sterren

(recensie geschreven voor Heaven)


 

terug naar de startpagina van moors magazine