dev singh - balboa immigratie en emigratie in liedjes
- dev singh en brendan nolan

Vluchtelingen, asielzoekers en andere emigranten vinden we tegenwoordig overal op de wereld. Voor ons mag het verschijnsel tamelijk nieuw zijn, een land als Amerika bestaat bij de gratie van al die emigranten. Toch is het opmerkelijk hoe weinig liedjes er over dit verschijnsel te vinden zijn. Toevallig belandden er twee cd's bij ons die allebei emigratie en immigratie als thema hebben.

Dev Singh heeft het in vrij brede zin over Amerika als het beloofde land, en wat de praktische consequenties zijn van emigratie. We hebben het dan niet alleen over heimwee, maar ook over bittere armoede, over geworstel met een nieuwe taal, een nieuwe cultuur, enzovoorts. Een prachtige plaat, melancholiek, maar toch positief. Singh heeft bovendien een mooie warme stem en voert de liedjes, waarvan hij de meeste zelf geschreven heeft, prachtig uit. Dat geldt ook voor de twee covers, The Last Thing on my Mind van Tom Paxton en I Pity the Poor Immigrant van Bob Dylan.

We laten hier de tekst zien van het eerste liedje op zijn cd Balboa - Still we come (a song of the first wave), met de zin "We didn't count on your hesitation; that we'd test your peace of mind."

Brendan Nolan is een Canadese Ier, en hij schrijft en zingt over immigratie en emigratie vanuit Iers perspectief, maar hij doet dat zo, dat het bijna universeel wordt. We laten hier de tekst van A Song of Old Ireland zien, dan wordt wel duidelijk wat we bedoelen. Elke emigrant heeft zijn eigen verhaal, en dat is iets wat vrij essentieel is, maar dat ook gauw wordt vergeten. Vluchten voor oorlog of honger hoort bij Ierland, maar tegenwoordig niet meer exclusief bij Ierland.

Twee totaal verschillende cd's die elkaar voor mijn gevoel prachtig aanvullen, en die allebei zeer de moeite waard zijn. Mooi en aangrijpend, met liedjes die je raken en die je aan het denken zetten.

brendan nolan

 

 

a song of old ireland - deel 1

a song of old ireland - deel 2

song of old ireland - deel 3

dev singh - still we come

terug naar de startpagina van moors magazine