favourite scottish songs

favourite scottish songs
- for a' the bairns and awbuddie else

 

 

Over het algemeen ben ik niet zo dol op dit soort verzamelalbums - Favourite Scottish Songs - de titel en het plaatje op de hoes doen vermoeden dat het om zo'n compilatie gaat waar er al honderd van bestaan, en waarop je derderangs uitvoeringen vindt van overbekende liedjes.

Dat blijkt aleszins mee te vallen, want platenlabel Greentrax, dat toch al bekend staat vanwege de hoge kwaliteit, heeft weliswaar een aantal overbekende Schotse liedjes genomen als Auld Lang Syne en Ae Fond Kiss, maar de uitvoeringen blijken steeds verrassend goed. Soms heel kaal, zoals de acapella uitvoering die zanger Rod Paterson geeft van Ae Fond Kiss, maar verder altijd heel puur en tot op het bot bij het liedje blijvend, waardoor je in alle gevallen weer eens echt goed gaat luisteren, en dat is bijzonder, zeker bij liedjes die je normaalgesproken nieteens meer hoort als ze langs komen waaien.

Ook mooi dat de weerbarstige Dick Gaughan hier ook vertegenwoordigd is. Andere namen: Karine Polwart, Davy Steele, Fiona Forbes, Tom Laurie, Jim Reid. En het zijn niet alleen de hele oude traditionals en Robert Burnsliedjes die je hier hoort - Scotland's Story van de Proclaimers is bijvoorbeeld speciaal voor dit album door Tom Laurie opgenomen, en Gaughan en Polwart zingen hun eigen liedjes.
Favourite Scottish Songs blijkt zo een onverwacht juweeltje te zijn, en een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine