twintig jaar greentrax

greentrax

 

Twintig jaar geleden besloot de gepensioneerde politieinspecteur Ian Green een platenlabel te beginnen. Dat werd Greentrax, een label dat in het begin alleen Schotse traditionele muziek uitbracht. Later werden daar behoorlijk wat experimentele bands aan toegevoegd, en de kwaliteit van de Greentrax-cd's was altijd bijzonder hoog.

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van zijn label stelde Green drie cd's samen, met in totaal zo'n vier uur aan persoonlijke favorieten, waarmee hij en passant laat zien dat hij een uitstekende neus voor kwaliteit heeft. Van de driehonderdvijftig albums die Greentrax in die twintig jaar uitgaf vind je hier uiteraard maar een glimp, maar het is een verzameling geworden om je vingers bij af te likken.

Ik kende al een behoorlijk aantal Greentrax albums, maar deze drie cd's bevatten behoorlijk wat verrassingen, en de neiging om een hele rits cd's te gaan bestellen van mensen die ik tot nu toe niet kende is zeer groot. Het blijkt heel leuk om ineens zo'n mooi overzicht te hebben van wat er de laatste twintig jaar aan interessante Schotse muziek is verschenen. En ook de bekende namen ontbreken niet - Dick Gaughan, Martyn Bennett en Eric Bogle (ook de Australische Schot mocht meedoen), maar ook bands als Colcannon, Malinky en Shooglenifty. Soms is het mij persoonlijk net iets te traditioneel, maar ook in die hoek hoor je steeds de superieure kwaliteit. Dus sla toe - je kunt hier voor relatief weinig geld een fantastische muzikale Schotse ontdekkingsreis in huis halen.

  • Greentrax 1986-2006 - Scotland - The Music & The Song - "20 Year Profile of Greentrax"- CDTRAX8606

terug naar de startpagina van moors magazine