steve james en del rey - tonight... steve james en del rey
- een inspirerend duo

steve james en del rey

 

Anders dan je misschien zou verwachten als je het hoesje bekijkt is de cd Tonight van Steve James en Del Rey geen liveplaat. Toch geeft de cd je wel dat gevoel. Je hebt bijna het idee dat je bij de twee muzikanten op de veranda zit in een houten schommelstoel, uitkijkend op een uitgestrekt veld mas, en dat ze speciaal voor jou hun favoriete liedjes spelen, waarbij ze zelf steeds enthousiaster en feller gaan spelen. Del Rey speelt gitaar en ukelele, Steve James zessnarige en twaalfsnarige gitaar, slidegitaar en mandoline, en beiden zingen. De liedjes zijn voor een deel zelfgeschreven. Daarin wordt onder andere de liefde voor een oude gammele gitaar bezongen - we hebben hier dus te maken met musici in hart en nieren.

Ze zingen samen en spelen samen op een manier die je doet constateren dat deze twee mensen echt iets bijzonders met elkaar hebben. De liefde straalt eraf, als het ware, en dan bedoelen we niet alleen de liefde voor het muziekmaken. Er gebeurt iets magisch - de twee spelen zo intens samen, en vullen elkaars spel zo fantastisch aan dat je er onder meer bijzonder vrolijk van wordt. De lol van het samen muziek maken spat er af, en omdat ze allebei ook nog eens heel goed zijn krijg je iets heel speciaals.

Het is allemaal akoestisch wat ze doen, en het is een fraaie mengeling van blues en folk. Vitale rootsmuziek van de allerbeste soort. Naast de eigen nummers zetten ze onder meer nummers van Chuck Berry (Nadine) en Memphis Minnie volledig naar hun eigen hand. Maar ook een jazznummer van Sidney Bechet wordt hier in een akoestisch bluesnummer getransformeerd, net als nummers van Willie Dixon en Yank Rachell. Hun eigen nummers blijven tussen deze klassiekers moeiteloos overeind. Heerlijke muziek dus, en een absolute aanrader.

terug naar de startpagina van moors magazine