far out...

mandolin brothers
- far out

 

 

De Mandolin Brothers is, anders dan je zou vermoeden als je naar de naam kijkt en naar de muziek luistert, een Italiaanse band, die uit het noord-Italiaanse stadje Voghera komt. Begonnen als een akoestisch countryblues-trio is het inmiddels een elektrische bluesrockrootsband in de allerbeste Americanatradities. De mandoline, daar moet je goed naar zoeken, want die speelt, elektrisch versterkt weliswaar, eigenlijk een ondergeschikte rol bij deze voortreffelijke band.

Hun vorige album werd opgenomen in Austin, met een aantal gastmuzikanten uit de Amerikaanse scene, maar Far Out werd in ItaliŽ opgenomen, al werd het album geproduceerd door Jono Manson (songwriter en muzikant en neef van de Coen Brothers), en een paar van de gasten die vorige keer mededen zijn nu ook weer van de partij, waaronder steelgitariste Cindy Cashdollar en mondharmonicaspeler John Popper.

Maar ik vraag me serieus af of deze band deze gasten wel nodig heeft, want ze klinken zo verschrikkelijk goed en overtuigend, dat je bijna denkt dat de grote namen vooral zijn uitgenodigd om wat meer naamsbekendheid te krijgen, wat meer publiciteit. Ik hoop dat het werkt, want deze band mag wat mij betreft internationaal doorbreken, want dit is Americana van absoluut internationaal topniveau - energiek, gevarieerd, met fraaie arrangementen, goede liedjes, lekker gezongen, en sterk van begin tot eind. Americana mag je hier overigens breed zien, want je hoort hier blues, country, cajun, swamprock, folk, swing, en nog veel meer. Een mooie mix.
Er worden ook blazers ingezet als dat nodig is, de gitaren kunnen lekker fel en scherp uit de hoek komen, ruig en rauw, maar er is ook ruimte voor melancholie.
Een absolute aanrader dus.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine