de kop van billy... john mccusker en billy connolly

mccuskers cd

john mccusker

Billy Connolly is tegenwoordig bekender als stand-up comedian en acteur dan als muzikant, terwijl hij zijn carriëre toch als banjospelende en zingende helft van het muzikale duo The Humblebums is begonnen. Zingen en spelen doet hij nog steeds af en toe, maar op de cd Billy Connolly's Musical Tour of New Zealand speelt hij feitelijk een ondergeschikte rol. Het merendeel van de muziek is namelijk geschreven door John McCusker, en wordt ook door hem gespeeld. McCusker is tot nu toe een goedbewaard folkgeheim, maar ik verwacht dat hij snel bij een groter publiek bekend zal zijn dan alleen bij zijn collegamuzikanten. Want die weten hem wel te vinden, en die waarderen hem ook.

McCusker is een Schot die traditionele folk speelt, maar dan wel zeer, zeer goed, en met vooral ook het nodige fingerspitzengefühl. Het grootste deel van Connolly's cd en ook zijn eigen solo-album bestaat uit instrumentals, en McCusker weet knap een muziektapijt te weven dat weliswaar traditioneel klinkt, maar dat ook zeer knap in elkaar steekt, met combinaties van muziekinstrumenten die je zelf niet gauw zou bedenken. Mooi, warm, lekker, maar ook voldoende ingenieus en intelligent om het aantrekkelijk te maken voor iedereen die iets ingewikkelder muziek ook leuk vindt.

McCusker vriendin Kate Rusby zingt op beide cd's een nummer, en Connolly zingt op de New Zealand-cd het laatste nummer. Beide zeer dik in orde, maar als je de cd voor Connolly zou kopen voel je je waarschijnlijk toch wat bekocht, hoewel het in beide gevallen om schitterende albums gaat die ik zonder enig voorbehoud kan aanraden aan iedereen die van Britse en Schotse folk houdt. Twee absolute toppers.

terug naar de startpagina van moors magazine