niki jacobs

nikitov
- teahouse project

 

 

 

We hebben hier al eerder over Nikitov geschreven, en daardoor kun je weten dat ze ook live zeer de moeite waard zijn.

Nikitov is in 2000 begonnen als een akoestisch ensemble met als uitgangspunt Jiddische liederen te combineren met de ritmes en klanken uit de Gypsy Jazz en de Oost-Europese volksmuziek. Het Nikitov Ensemble wordt momenteel gezien als één van de beste Jiddische/New Folk muziekensembles van deze tijd. Sinds 2000 heeft Nikitov talrijke optredens verzorgd in een groot aantal Europese landen en in de Verenigde Staten. Onder andere in het Concertgebouw van Amsterdam, Kennedy Centre Washington, 92Y Theater NY en folkmuziek tempel Fono te Budapest.

Deze internationale band is geformeerd rondom de Haarlemse zangeres en oprichtster Niki Jacobs en verwierf bekendheid door hun unieke benadering van het traditionele Jiddische lied. Nikitov staat vooral bekend om de originele en eigen interpretaties die Niki Jacobs en haar muzikanten aan de traditiegebonden muziek weten te geven. De emoties en de diepgang van de oorspronkelijke Jiddische teksten krijgen bij Nikitov een extra dimensie mee.

Vanuit die basis gaan Niki Jacobs en Jason Sypher met ‘The Tea House Project’ nog een stap verder. Ze verlaten de veiligheid van de traditie en brengen in hun nieuwe voorstelling alle muzikale achtergronden die ze in de afgelopen jaren hebben verzameld bij elkaar. Nieuwe relevante eigen geschreven songs en teksten, afwisselend in het Engels en in het Jiddisch zijn de basis voor het ‘The Tea House Project’.

In ‘The Tea House Project’ gaan zij uit van het idee dat hun muziek een ontdekkingsreis is zonder ook maar enige muzikale restrictie. Het uitgangspunt is om gebruik te maken van alles dat in een componist, tekstschrijver, arrangeur en musicus zit. Alles kan en alles mag. In ‘The Tea House Project’ zullen dan ook verrassende combinaties tussen muzikanten voorbij komen. Elke musicus zal zijn eigen muzikale achtergrond en opvattingen meebrengen welke zij op voortreffelijke wijze tot uitdrukking weten te brengen. Dit alles bij elkaar zal zorgen voor een unieke, emotionele en vooral inspirerende ervaring.

Op hun nieuwe EP 'Witness' is een  duidelijke ontwikkeling hoorbaar. Met alleen maar eigen geschreven songs laten Niki Jacobs en Jason Sypher horen wie ze zijn, sterk, muzikaal en niet bang voor hun eigen sound en met name verrassend; een pareltje om naar te luisteren. De EP is voor 7,50 excl verzend kosten verkrijgbaar via info@nikitov.com

Deze zomer (2009) speelt Nikitov een aantal bijzondere concerten. 

  • 10 september Folkingestraat Synagoge Groningen. Special guest Eric Vloeimans (Trompet)

  • 13 september Openluchttheater Bloemendaal. Special guest Eric Vloeimans (Trompet)

Nikitov-Niki Jacobs & Jason Sypher.

THE TEA HOUSE PROJECT
concerten 2010.

05-03-2010 Vreedeburg Utrecht  
www.vredenburg.nl
06-03-2010 Concertgebouw Amsterdam 
www.concertgebouw.nl
07-03-2010 De Centrale Gent (BE) 
www.decentrale.be
10-03-2010 Burgerweeshuis Deventer 
www.burgerweeshuis.nl
11-03-2010 Het Oude Raadhuis Hoofddorp 
www.demeerse.com
13-03-2010 Theater Madensteijn 
www.maldensteijn.nl

 terug naar de startpagina van moors magazine