een bijzondere samenwerking dino saluzzi en anja lechner
- el encuentro
- een film voor bandoneon en cello

Dino Saluzzi is een Argentijnse bandoneonspeler, Anja Lechner een Duitse celliste. Samen maken ze muziek die moeilijk in een vakje te plaatsen is, en daarom wellicht onderdak heeft gevonden bij het avantgardistische jazzlabel ECM. Tango, jazz, kamermuziek, wereldmuziek, fusion en avantgarde vinden elkaar in de melancholieke meanderende melodieuze muziek van deze twee bijzondere musici.

In de film El Encuentro van bijna een uur volgen we Anja Lechner onder meer naar ArmeniŽ, waar ze met een klassiek componist een van zijn composities instudeert, en we zien Saluzzi en haar samen in ArgentiniŽ en zien ook hoe moeilijk het voor haar moet zijn geweest in de mannenwereld van de Argentijnse tangowereld binnen te dringen.

Lechner, met een voornamelijk Europese klassieke achtergrond, Saluzzi, uit de wereld van de Zuidamerikaanse tango en volksmuziek spelen al een kleine twintig jaar samen, sinds het Kultrum-project, waarin Saluzzi samenwerkte met het Rosamunde Quartett.

We zien ze hier op reis, tijdens repetities, in klassieke concerten (Lechner), jazzconcerten (Saluzzi) tijdens opnamesessies en eindigend met een concert in het Muziekgebouw aan het IJ met het Metropole Orkest.

Onderweg zijn we dan ook componist Tigran Mansurian tegengekomen, arrangeur Levon Eskenian, pianist George Gruntz en Dino Saluzzi's broer, de saxofonist en klarinettist Felix Saluzzi.

De muziek van Saluzzi en Lechner vonden we altijd al bijzonder, maar het is heel speciaal om deze gepassioneerde muzikale avonturenreis nu ook eens op deze manier te mogen bezien. Een absolute aanrader!

met het metropole orkest...

 

anja lechner en dino saluzzi...

stills uit de film...

terug naar de startpagina van moors magazine