petite...

sinas
- petite

sinas...

 

Sinas kenden we als een opwindende achtkoppige superband, maar op hun nieuwe album weten ze op meerdere fronten verrassend voor de dag te komen. Het begint al met de titel van de knaloranje vinylplaat die in een schitterende zwarte lp-hoes is gestoken. Die heet, om het maar subtiel te zeggen nogal verneukeratief Petite.

Nu kan dat op de bezetting slaan, want Sinas is gekrompen - van de achtkoppige band is alleen nog maar saxofonist en klarinettist Wouter Schueler over, die Sinas getrimd heeft tot een onvoorstelbaar sterk powertrio, met Maarten "Belmondo" Helsloot op Mini-Moog en Wurlitzer en Bas Bouma op drums. Petite zou ook kunnen slaan op de plaat, waar maar twee nummers op staan, waardoor je maar een kleine twintig minuten muziek lijkt te krijgen.

Maar dat is allemaal gezichtsbedrog, want als je die plaat aanschaft hoort daar een "free download full 9 track album" bij, en dan praten we over een album dat normaalgesproken maar krap op één cd gepast zou hebben. En het geluid van de band is allesbehalve "petit" - dit is jazzrock van wereldklasse die staat als een huis.

Schueler is een heerlijke saxofonist en klarinettist die bovendien mooie stukken schrijft, Belmondo is een verrukkelijke organist die dat vette orgel kan laten grommen en ronken en rocken als geen ander, en Bouma is de perfecte drummer bij die twee. Ik had nooit gedacht dat Nederland ooit nog een band zou voortbrengen die de vergelijking met Medeski, Martin & Wood zou kunnen doorstaan, maar deze jongens komen aardig in de buurt, en hebben bovendien een volstrekt eigen geluid, waarbij ze mooi uit verschillende werelden hun inspiratie halen - kijk maar eens naar titels als Spanish Glider, Turkish Ride, African Spirits, Brazilian Peach of Amsterdam Samba.

Het swingt, het is funky en het barst van de energie. Balkan, cumbia, dub, raï, dance, samba, elektronica, funk en jazz worden allemaal naadloos door elkaar geroerd, en het resultaat is uniek en buitengewoon aanstekelijk. Een absolute aanrader dus!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine