een dubbel-cd vol juweeltjes... the stuff that dreams are made of
- een unieke 78-toerenverzameling


 

 

Robert Crumb is naast cartoonist en muzikant ook een fervent verzamelaar van 78-toerenplaten. Hij heeft zelf een paar zeer fraaie compilaties samengesteld die tot in de puntjes verzorgd zijn en, voor zover dat mogelijk is, perfect klinken.

Als Crumb dan ook zijn medewerking verleent aan een compilatie van zeldzame juweeltjes uit de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw weet je dat het met de kwaliteit wel goed zit. In de tekst van het cd-boekje gaat het vooral over de fanatieke verzamelaar en de platen die een echte verzamelaar doen kwijlen, omdat er bijvoorbeeld maar één slecht en versleten exemplaar van bekend is, of zelfs helemaal geen exemplaar. Dat type verzamelaar komt met deze tweedubbele cd ruimschoots aan zijn trekken, maar ook de liefhebber van oude blues en stringbands kan dit dubbelalbum met een gerust hart aanschaffen.

Het gaat hier namelijk niet puur en alleen om zeldzaamheid, want ook beroerde muziek kan zeldzaam zijn, maar ook om muzikale kwaliteit. Dat er hier en daar wat gekras en geruis te horen is neem ik graag op de koop toe, juist omdat de muziek zo vreselijk goed is.

Robert Crumb heeft zichzelf op het cd-hoesje overigens schitterend geportretteerd als fanatiek verzamelaar, en in het boekje legt hij nog even in een stripje uit waarom hij zo neurotisch is over zijn platenverzameling.

  • The Stuff That Dreams Are Made Of - 2 cd - Yazoo 2202

waarom ik zo neurotisch ben over mijn platencollectie...

terug naar de startpagina van moors magazine