immersion

tina lie
- immersion

 

 

Tina Lie is een Noorse zangeres die in Noorwegen al een hele muzikale loopbaan achter de rug heeft, maar die nu een redelijk gewaagd album gemaakt heeft met covers van nummers van onder meer Leonard Cohen, Tom Waits, Lyle Lovett, Joni Mitchell, Steve Earl, Janis Ian en Mary Gauthier. Er staat maar één eigen nummer op dit album, en dat blijkt eigenlijk wel net zo sterk te zijn als al die covers.

Lie heeft een donkere, verweerde stem die soms wat aan de oudere Marianne Faithfull doet denken, al zingt Tina Lie aanzienlijk beter, en weet ze van haar covers ook mooiere, doorleefdere versies te maken. En wat er bijzonder aan is: je gaat ineens weer naar de teksten luisteren! Dat is altijd een goed teken, want dat betekent dat een zangeres je echt bij de kladden heeft. Zelfs liedjes die je te vaak gehoord hebt en die normaalgesproken gedachteloos langswaaien krijgen hier een uitvoering waardoor je even rechtop gaat zitten en weer even echt naar dat liedje gaat luisteren.

Dat heeft in de eerste plaats te maken met de zangeres uiteraard, maar daarnaast zeker ook met de band die ze om zich heen heeft staan, die bijzonder geïnspireerd speelt, en die mooie arrangementen speelt ook. Tina Lie produceerde het album zelf (haar vorige plaat werd nog geproduceerd door Byron House, die onder meer met Robert Plant, Emmylou Harris en Dolly Parton werkte - hij zingt hier alleen backing vocals op Tom Waits' House where nobody lives). Een indrukwekkend album, dat garant zou moeten staan voor een internationale doorbraak.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine