gedichten van john schoorl

john schoorl
- uitloopgroef

De bundel Uitloopgroef bevat gedichten die John Schoorl maakte naar aanleiding van pop- of rocknummers. De nummers vormen meestal alleen maar de aanleiding voor het gedicht, maar de gedichten zijn wel bijzonder raak. Onderaan elk gedicht staat telkens wat achtergrondinformatie over het liedje waar het door ge´nspireerd is. Wat mij betreft kun je die voetnoten als integraal onderdeel van het gedicht beschouwen. Het effect dat de combinatie op mij had was dat ik onmiddellijk de muziek erbij ging zoeken, want daar worden de gedichten nog beter van.

Neem zelf maar eens de proef op de som met de twee voorbeelden hier rechts. Als je naar beneden scrollt kun je het fragment aanklikken dat bij een van de twee gedichten hoort. Je hoort steeds 45 seconden van het betreffende nummer, voldoende om tijdens het lezen in de stemming te komen. En dan blijkt de combinatie poŰzie - rock 'n' roll wel degelijk te kunnen werken.

Mooi bundeltje, al was het maar omdat Schoorl me weer eens wat platen uit de kast heeft laten halen waar ik al veel te lang niet meer naar geluisterd had.
Een mooie, melancholieke aanrader.

 

town with no cheer...

old friends...

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine