de originele transatlantische sessies...

transatlantic sessions
-
de originele eerste serie - volume three

and take...

 

Whirlie Records maakt een inhaalslag met de Transatlantic Sessions. Nu het vierde seizoen al is uitgezonden zijn eindelijk de rechten van het legendarische eerste seizoen geregeld, en komen, naast de dvd, nu ook stukje voor beetje de cd's uit. Dat betekent dat ik eindelijk de bandjes die ik gemaakt had van de videobanden weg kan gooien.

Ook deel drie van de cd's van die originele sessies is weer een absoluut juweeltje, met onder meer een paar schitterende instrumentals. Je kunt met terugwerkende kracht constateren dat het eerste seizoen van deze magnifieke televisieserie volstrekt uniek was. Het idee was simpel: zet de beste muzikanten van beide kanten van de oceaan bij elkaar en laat ze samen muziek maken, zonder publiek, maar gewoon in een landhuis in Schotland. Het resultaat is nog steeds verbluffend mooi. De zussen Kate en Anna McGarrigle hebben nog nooit zo goed geklonken als hier, en daarnaast is het erg leuk om Rufus Wainwright, die met zijn moeder was meegekomen, hier op de achtergrond te horen bij Dick Gaughan.

Maar tussen de achttien nummers op deze cd zitten veel meer juweeltjes, van John Martyn, Guy Clark, Mary Black, Iris DeMent, Dougie MacLean, Martyn Bennett en Emmylou Harris, terwijl ze ook nog allemaal bij elkaar meespelen. En dan hoor je ook nog Phil Cunningham, Karen Matheson, Kathy Mattea, Davy Spillane, Mark O'Connor en Donal Lunny. En dan hebben we maar een deel van de lijst gehad. Om de liefhebber niet al te zeer aan het kwijlen te brengen laten we het daarbij. Dat dit een van de absolute aanraders is voor iedere liefhebber van folk en singer/songwriters zal duidelijk zijn. Opgenomen in 1995, maar nu al een all-time klassieker.

  • The Original Transatlantic Sessions with Aly Bain & Jay Ungar - Volume Three - Whirlie Records Whirliecd17

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine