dresden

jan garbarek group
- dresden - in concert

 

 

Jan Garbarek is een Noorse saxofonist die al een indrukwekkende reeks invloedrijke albums heeft gemaakt, en die tegenwoordig ook geen enkele behoefte meer lijkt te voelen zichzelf te moeten bewijzen, dat heeft hij immers al zeer vaak en zeer uitgebreid gedaan, onder meer met een spraakmakend album samen met het Hilliard Ensemble, maar Garbarek speelde ook met uiteenlopende muzikanten als Anouar Brahem, Keith Jarrett, Terje Rypdal, Bill Frisell en David Darling. Altijd spannend, altijd goed, en ook altijd bewonderenswaardig ontspannen.

Met zijn Jan Garbarek Group maakte hij in 2007 opnames in Dresden, die nu op een dubbel-cd terecht gekomen zijn. Als het niet zo duidelijk op de hoes stond, en als er niet af en toe applaus opklonk, zou je bijna niet geloven dat dit live opnames zijn, want het klinkt allemaal even perfect, zonder overigens gladjes of te mooi te worden. De fijnzinnige, subtiele Franse drummer Manu Katché en de Braziliaanse bassist Yuri Daniel vormen de magnifieke melodieuze ritmesectie, terwijl het kwartet gecompleteerd wordt door de Duitse pianist Rainer Brüninghaus. Melodieuze jazz, intiem en toch weids, gevarieerd, spannend, ontspannen, en vooral erg mooi.
De meeste composities zijn van Garbarek, met een paar uitzonderingen - ieder bandlid leverde één compositie.

We knipten volstrekt willkeurig brokjes van 45 seconden uit composities die in de meeste gevallen rond de tien minuten duren, waardoor de spanningsboog doorbroken wordt, maar je toch een idee krijgt van het soort jazz dat je hier kunt verwachten.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine