de winnaar...

vogel top 100
- de honderd mooiste vogelgeluiden volgens de luisteraars van het radioprogramma "vroege vogels"

de veldleeuwerik...

de winnaars...

 

Nog vr de nachtegaal (die ik persoonlijk nogal overschat vind) werd de merel door de luisteraars van het radioprogramma Vroege Vogels uitgekozen tot mooiste zanger onder de vogels die in Nederland in de vrije natuur te horen zijn. De verkiezing van de Vogel Top 100 was een enorm succes. Er zijn meer dan vijfenzeventigduizend stemmen uitgebracht. Natuurgeluidenvanger Henk Meeuwsen verzamelde de mooiste fragmenten die nu op een dubbele cd (twee en een half uur vogelzang, dames en heren!) te horen zijn.

Dat is een onweerstaanbare verzameling vogelgeluiden waar niet alleen fanatieke vogelaars enthousiast van worden. En iedereen heeft natuurlijk zijn eigen favorieten. Met de keus van de merel kan ik het overigens goed eens zijn, want ook wij hebben een vaste gast, die we al jaren Jaap noemen, die tegen de schemering op de nok van ons dak gaat zitten om ons steeds weer te verrassen met zijn energieke gefluit.

De veldleeuwerik is mijn nummer twee (in de lijst op 9, ook niet slecht), maar ik moet bekennen dat dit nieteens zoveel te maken heeft met de kwaliteit van de zang, maar meer met het feit dat ik, toen ik op Texel woonde, regelmatig naar boven stond te turen in een strakblauwe lucht, omdat ik de veldleeuwerik wl hoorde, maar niet zag. Pas na lang speuren zag ik dan een klein stilstaand stipje, vaak recht boven me.

De huismus (geindigd op nummer 27) is een vogel waar ik een absoluut zwak voor heb, vooral omdat hij er zo onspectaculair en knus uitziet. Je moet beter kijken om te zien hoe mooi hij eigenlijk is. Het gezellige getwitter van dit vogeltje wordt nog leuker als er een groepje huismussen door elkaar loopt te hippen en tetteren.

Er staan overigens nog veel meer aangename verrassingen op deze heerlijke dubbel-cd, ook van vogels die ik nog nooit gehoord had. En als je eens geen zin hebt in muziek, en je wil toch een aangenaam achtergrondgeluid, dan is dit ook een perfecte verzameling, al moet je er dan wel rekening mee houden dat je regelmatig even opveert om in het boekje te gaan opzoeken wat je nu eigenlijk hoort. In dat boekje wordt elke vogel met foto en tekst nog even perfect geportretteerd.

  • Vogel Top 100 - de honderd mooiste vogelgeluiden - Vroege Vogels - VARA 6301177

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine