furore nummer 21

furore
- zwevende jaargang nummer 21

Piet Schreuders is de keizer van de details. Dat maakt alles wat deze tijdschriftenmaker en vormgever in elkaar steekt zo volstrekt onweerstaanbaar. Het is niet alleen gevoel voor detail en gevoel voor perfectie, maar daarnaast ook een bijzonder en subtiel gevoel voor humor, en juist dat laatste maakt dat ik elk tijdschrijft dat Schreuders de wereld inslingert van de eerste tot de laatste pagina en van het ene tot het andere hoekje lees en bekijk, want overal kan wel een grapje of subtiel detail verstopt zitten.

In het eenentwintigste nummer van het zeer onregelmatig verschijnende nummer van het blad Furore is een groot deel van het blad ingeruimd voor een speurtocht naar "het Parijs van Le Ballon Rouge", een korte, maar indrukwekkende Franse cultfilm van Albert Lamorisse. Dan is het dubbel leuk als je in de inhoudsopgave ziet staan "Zwevende jaargang No 21" - niet alleen vanwege de verwijzing naar de rode ballon, maar ook het feit dat een volgend nummer van Furore soms jaren op zich laat wachten wordt in die omschrijving meegenomen. Ik wil hier verder niet meer van dit soort grapjes gaan uitleggen, maar ik wou even duidelijk maken waar je ongeveer op moet letten als je het blad doorbladert.

Zo staan er, als in ieder regulier tijdschrift, ook in Furore advertenties, alleen zijn het hier geen echte betaalde advertenties, maar puur illustraties, plaatjes die Schreuders om een of andere reden interessant vond. Extra goed kijken dus, en niet onverschillig langs bladeren, zoals je dat bij normale advertenties zou doen.

Furore bevat ook altijd een ingezonden brieven-rubriek, die voor de liefhebber van superieur geouwehoer en tongue-in-cheek-humor absoluut verplichte kost is. Bovendien zijn er, vanwege het thema, twee bladzijden ingeruimd voor balonnencartoons. Er valt dus voldoende te lachen.

Daarnaast valt er op vormgevingsgebied ook weer veel te genieten, en is de zeer uitgebreide afdeling over Le Ballon Rouge een absolute aanrader, want je gaat de film er anders en met nog meer plezier door bekijken - Schreuders loopt niet alleen door het Parijs van Le Ballon Rouge maar zoomt ook in op details uit de film.

Kortom: Furore nummer 21 is een absolute aanrader, voor filmliefhebbers, voor tijdschriftenfans, voor humorliefhebbers en voor iedereen die van uitstekende vormgeving kan genieten.

schreuders' digest

de indexpagina...

zwevende jaargang no 21

een bijzonder soort humor...

het parijs van le ballon rouge

details van details...

wie oh wie is E. Cdeehrrssu?

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine