zuster nummer 3...

zuster
- het tijdschrift van de stalinski sisters

In de jaren zestig begon het - zelfgemaakte, zelf in elkaar geniete blaadjes, soms in een oplage van een stuk of vijftig. Joost Swarte is ooit zo begonnen, met een blaadje dat Modern Papier heette, Robert Crumb maakte met vrienden Zap Comics, en er waren er nog heel veel meer.

Het waren niet alleen stripblaadjes, want de zogenaamde undergroundpers maakte blaadjes en minitijdschriften in allerlei soorten en maten, van kritisch tot alleen maar grappig, maar vooral van mensen die het leuk vonden om een blaadje te maken. Als voorloper op dit digitale magazine heb ik ooit met mijn broer samen onder meer De Liefhebber gemaakt, ook al een simpel opgezet blaadje om onze enthousiasmes te delen. En Ruud maakte een paar jaargangen lang nog het idiote blaadje De Negerzoenbode...

Toen we zagen dat ze nog steeds bestaan, jonge mensen die het leuk vinden om een blaadje te maken, en die dan ook nog eens met een erg leuk klein tijdschriftje op de proppen komen, werden we daar heel erg blij van.

We kenden Anne Stalinski ondertussen net als winnares van de Comik Web Award met haar Daily Stalinski, maar samen met haar zus Eva maakt ze ook nog eens een echt tijdschriftje met stripjes, tekeningen en observaties. De meiden hebben hun geheel eigen humor die wel past bij hun credo - "Wij van ZUSTER staan graag langs de zijlijn" - het is geen bulderlach-humor, maar meer de subtielere soort, waar je van gaat grijnzen.

Zuster is een eenvoudig in elkaar geniet tijdschriftje in een genummerde oplage van vijftig exemplaren, voor slechts zes euro te koop. Nummer 3 is zojuist verschenen, en je moet er snel bij zijn - je krijgt er dan ook nog een velletje met drie stickers bij en een originele tekening (met een bedankje achterop voor het kopen van Zuster). Leul leuk leuk!

Hou de Stalinski Sisters in de gaten:

 

 

pagina1 en extraatjes

Links de extraatjes - drie stickers en een originele tekening, en de introductietekst...

dubbele pagina

Links een mooie samenvatting van het padvindersbestaan.

by the light...

By the light...

een solist...

zuster....