Mark Rutte maakte onlangs perfect duidelijk waarom we absoluut nooit op de VVD moeten stemmen. Niet zozeer de domheid van zijn opmerking maar vooral de kortzichtigheid geeft daarbij de doorslag. Wat gebeurde er? Rutte reed in de file en hoorde op de radio dat er die dag zeshonderd kilometer file op de Nederlandse wegen stond. Ha!, denkt Rutte, daar kunnen we wel wat mee in verkiezingstijd, dus Rutte roept onmiddellijk dat de VVD voor méér asfalt is. De wegen moeten verbreed worden, er moeten dubbeldeks wegen komen, spitsstroken, noem het maar op. De wegen raken vol, dus gaan we, als het aan de VVD ligt, aan symptoombestrijding doen. Eerst eens goed kijken waarom die wegen zo vol zijn? Niet nodig. Rutte constateert alleen dat het wegverkeer alleen maar zal toenemen en dat het aantal auto’s in Nederland zal groeien (van 6,3 naar 8,8 miljoen).

Nu zijn dat gegevens waar je je bij neer kunt leggen, en dan is een roep om meer asfalt logisch, maar je zou ook eens kunnen nadenken over andere manieren om het probleem op te lossen. Een paar jaar geleden kon ik met de bus in twintig minuten van Haren naar Hoogezand, voor een redelijk bedrag. Tegenwoordig moet ik die reis via de stad Groningen maken en doe ik er ruim een uur over. Wie denkt dat dit gebrek aan dienstverlening wel gecompenseerd zal worden door een goedkoper kaartje komt behoorlijk bedrogen uit, want ik ben een klein kapitaaltje kwijt aan strippenkaarten. Hetzelfde patroon zie je overal – het openbaar vervoer is niet alleen afgebroken, het is ook schrikbarend duur geworden.

Als Rutte alle miljarden die hij nu aan meer asfalt zou willen spenderen uitgeeft aan het opzetten van een fijnmazig netwerk van bussen, trams en treinen door heel Nederland, en als hij vervolgens dat openbaar vervoer gratis maakt komen we al een heel eind dichter bij de oplossing van het fileprobleem waar Rutte zich schijnbaar zo druk over maakt in verkiezingstijd. En het zou me niet verbazen als we dan met zijn allen nog goedkoper uit zijn ook. En als al dat extra asfalt dat zo geschrapt wordt niet voldoende miljarden oplevert – er liggen ook nog een miljard of vijftien klaar voor een paar straaljagers waar geen enkele burger in Nederland behoefte aan heeft.

Nog één klein ander voorbeeldje van de kortzichtige stompzinnigheid van de VVD zijn de verkiezingsposters met de tekst “Belastingen omlaag – stem VVD”. Hoe diep kun je zinken?