Wij hebben al een tijd digitale televisie van TV Home. Dat is niet belachelijk duur, en we ontvangen zo een paar interessante zenders die af en toe goede muziek brengen. Denk dan aan BBC4, Mezzo, Performance en Arte. Nu is er sinds twee weken iets mis met de ontvangst – alle kanalen lijken nu ineens breedbeeld te zijn. Dat betekent dat ze allemaal op ons toestel beneden en boven een zwarte balk vertonen. Bij echte breedbeeldtelevisie verschijnt er nog een extra zwarte balk, waardoor er maar een smalle streep beeld overblijft. Dat klopt niet, want er wordt ook een deel van het beeld afgesneden. De ondertiteling verdwijnt bijvoorbeeld gedeeltelijk achter de zwarte balk. Tijd om te bellen.

Poging 1

Het kostte enige moeite om op de internetsite van @home een telefoonnummer te vinden nadat bleek dat mijn probleem niet onder de lijst van veelgestelde vragen te vinden was. De jongen van de servicelijn (0900-8854, negenenveertig cent per minuut) was verbaasd, want met mijn probleem moest ik niet bij hem zijn, maar het directe nummer van TV Home bellen – 0800-0078. Een gratis helpdesknummer. Nu zijn @home en tv-home onderdelen van hetzelfde bedrijf, maar de onderlinge communicatie laat wat te wensen over, want als je dat nummer belt krijg je de mededeling dat dit gratis nummer opgeheven is, en dat je nu 0900-0740 moet bellen. Dat kost dan wel weer negenenveertig cent per minuut.

Poging 2

Ik leg aan de helpdeskmedewerkster mijn probleem voor.
Antwoord: “Goh, dat is de éérste keer dat ik hier van hoor. Maar als ik u zo beluister kan dat niet aan ons liggen, maar moet het aan uw televisietoestel liggen”.
Ik: “Dat dacht ik niet, want als ik via de kabel kijk, of via mijn videorecorder, is het beeld wel gewoon zoals het hoort te zijn.”
Zij: “Ja, maar het ligt echt aan uw televisie – u moet gewoon de instellingen goed instellen. Daar kan ik u helaas niet bij helpen.”
Met behulp van een technisch begaafde vriend heb ik daarna alles gedaan om de instellingen (die correct waren) perfect te krijgen, maar voor het resultaat maakte dat geen verschil – de balken bleven.

Poging 3

Dit keer krijg ik een jongen aan de lijn. Ik leg eerst mijn probleem voor en vraag dan “Komt dit je een beetje bekend voor?” “Jazeker meneer, maar ik vrees dat ik u zelf hierbij niet kan helpen. Ik leg het voor aan een collega en u wordt vanmiddag teruggebeld.”
Daar waren mijn kinderen wat minder blij mee, want zij moesten nu de boodschappen doen die ik anders zelf die middag gedaan zou hebben. Na een middan en avond naast de telefoon gebivakkeerd te hebben had er ’s avonds om elf uur nog steeds niemand teruggebeld.

Poging 4

Een resoluut meisje dit keer. “Oh ja meneer, dat probleem kennen we – dat ligt aan de scartkabel. Probeert u eerst eens de kabel om te draaien, dus het stuk dat in het tv-homekastje zit in de televisie en de stekker die in de tv zit in het kastje. Als dat dan nog niet helpt is de kabel stuk en zult u een nieuwe moeten kopen”.
Ik: “Ik vind het wel een beetje vreemd dat zo’n kabel het zomaar spontaan begeeft, en dat hij wel gewoon de kanalen door blijft geven”. “Nee hoor meneer, dat is heel normaal – het gebeurde hier gisteren nog, met een scartkabel die nog maar net een uurtje in gebruik was.”
Bij zo’n opmerking heb ik dan wel mijn bedenkingen, maar okee, we gaan hier uitgebreid aan de gang. De scartkabel wordt met enige moeite omgedraaid. Geen enkel effect. De balken zijn er nog steeds. Er wordt nog steeds een streep van het beeld afgesneden. Dan maar een nieuwe scartkabel kopen, voor vrij veel geld. Niets, nada, nothing. Nog steeds dezelfde balken. Nu begin ik langzaam maar zeker toch enigszins geïrriteerd te raken.
Er is één opmerkelijke vaststelling – als je de scartstekker aansluit is het beeld een fractie van een seconde goed, maar dan floept de zaak weer naar de balkenversie. Het lijkt er dus sterk op dat het kastje de boosdoener is.

Poging 5

“Al onze medewerkers zijn bezet, u kunt het beter later nog eens weer proberen”. Dat is toch sympathiek, dat ze je niet voor die negenenveertig cent per minuut eindeloos laten wachten tot er een onnozelaar vrij is om je af te schepen. Na tien minuten weer geprobeerd. Nu krijg ik een meisje aan de lijn die uitlegt dat ze het heel druk hebben en dat ze mijn gegevens gaat noteren en dat ik vanavond nog teruggebeld zal worden. Protesteren helpt niet, ik word zeer stellig en gedecideerd afgepoeierd, dus ik geef braaf mijn gegevens en wacht op een telefoontje. Om negen uur gaat de helpdesk dicht, maar een telefoontje heb ik dan nog niet gehad. Ik zal het morgen gewoon weer proberen.

Poging 6

Het probleem was inmiddels uitgebreid met een extra probleem – alleen de drie Nederlandse zenders kwamen nog door – de andere zenders gaven de foutmelding E 37. Wat dat betekende was op de internetsite niet te vinden. Iemand vertelkde ons dat ze bij de @home-helpdesk tot vrij laat ’s avonds achter de telefoon zitten, dus ik nam de proef op de som en belde om kwart voor tien. Dit keer kreeg ik een man aan de lijn die als eerste de instellingen van het tv-homekastje met me doorliep, en die eigenlijk niet wou geloven dat de voorgande collega’s dat niet gedaan hadden. Wat E37 betekende wist hij ook niet, maar hij kwam al snel tot de conclusie dat het aan het kastje moest liggen en dat het “dus” niet zijn probleem was. Toen begon ik langzaam een beetje boos te worden, want dat kastje was een half jaar geleden door TV-Home aangeleverd. Maar dat zag ik verkeerd. Ze hadden inderdaad als coulant gebaar naar de klanten de kastjes vervangen een half jaar geleden, maar het was een kastje van Samsung, dus als het kastje problemen opleverde moest ik bij Samsung zijn. Een zinloze discussie volgde, maar aan het eind zei hij dat we nog één ding konden proberen. Of ik de stekker er wel even tien minuten uit kon halen. Dat deed ik, en het probleem was opgelost. Verklaren kon de man het niet, maar alles was nu weer goed – geen extra balken, alle zenders weer in beeld, geen probleem.

PS

De volgende ochtend werd ik gebeld door iemand van @home – “Dag meneer, u had een probleem en wij zouden u terugbellen”. “Dat klopt, maar het probleem is gisteravond door een collega van u al opgelost. Maar kunt u misschien nog wel even noteren dat ik niet overloop van enthousiasme over de manier waarop jullie helpdesk de problemen denkt op te lossen? Ik heb niet alleen zes keer een verschillende verklaring voor het probleem gekregen, ik heb bovendien onnodige kosten gemaakt doordat ik een nieuwe scartkabel heb gekocht terwijl dat niet nodig bleek te zijn.”

PS 2

Diezelfde zaterdag ging ’s avonds om kwart over zeven de telefoon: “Dag meneer, u had een probleem en wij zouden u terugbellen”…