De ergerlijkste en met voorsprong stompzinnigste televisiereclame van de laatste tijd is die van ABN-AMRO voor haar Young Professionals-rekening. We zien twee, om het positief te formuleren, aandoenlijk naïeve jonge mensen op hun eerste werkdag. Je kunt ook zeggen dat je een onvoorstelbaar domme corpsbaljongen en een nog dommer onnozel meisje door hun eerste werkdag ziet stuntelen. Dat is niet alleen zeer genant, maar je vraagt je ook meteen af welke doelgroep deze bank hier op het oog heeft. Het bevestigt mijn beeld van banken in het algemeen en deze bank in het bijzonder, dat ze de klant over het algemeen beschouwen als zwakbegaafde idioten waar je vooral last van hebt.

Zie je in de rest van de maatschappij dat bedrijven hun best doen steeds klantvriendelijker te worden, bij banken valt het omgekeerde proces te signaleren – je moet om te beginnen voor steeds meer service betalen, terwijl er steeds minder bankzaken eenvoudig kunnen worden afgehandeld. En dan is er de automatisering, die bepaald niet vlekkeloos verloopt, waardoor wij bij een belangrijke betaling het overschrijfformulier retour kregen omdat de computer de handtekening niet herkend had. Dat leverde een forse vertraging op, want je kunt niet gewoon de bank binnenlopen om de zaak rrecht te zetten. Sterker, je wordt bijna vijandig bejegend als je je probleem voorlegt, en er wordt niets gedaan om de zaak op te lossen.

Het kantoor in Haren is een jaar of acht geleden midden in het centrum gebouwd, en toen is er niet te zuinig gedaan – er is een groot gebouw neergezet dat met marmerplaten is afgewerkt. Geld zat dus. Zojuist is het pand voor een miljoentje of wat verbouwd, met de bedoeling de hele zaak nog wat klantonvriendelijker te maken. Dat is uitstekend gelukt, want als je nu in een van de kamertjes terecht komt kan het hele kantoor door de constructie van de open glazenwanddeuren meeluisteren. Bovendien hebben de medewerkers een geslaagde stugheidscursus gevolgd waarbij ze goed geleerd is dat de klant altijd zeurt en altijd ongelijk heeft.
Wij hadden er nu dan ook genoeg van en hebben al onze bankzaken bij deze bank weggehaald, al had dat ook nog heel wat voeten in de aarde. En reken er op dat je dan nog onbeschofter wordt behandeld dan toen je nog klant was.

We waren wel enigszins verbaasd in de krant te lezen dat dezelfde ABN AMRO de komende tijd maar liefst zesduizend personeelsleden gaat ontslaan. Dat past wel in de lijn naar grotere klantonvriendelijkheid. Bij deze bank gaat het puur en alleen om geld. Dat klanten ook mensen zijn, daar staan ze waarschijnlijk niet bij stil. Toch blijft het vreemd dat er wel een fors kapitaal wordt uitgegeven aan de verbouwing van een vrij nieuw pand, en er aan de andere kant mensen ontslagen worden. Mijn conclusie is dan ook dat deze bank voor geen meter deugt. 

terug naar de startpagina van moors magazine

»