De Postbank is jarenlang tot grote tevredenheid mijn bank geweest. Ze rekenden geen geld voor service of administratie, beloofden dat mijn creditkaardnummer altijd hetzelfde zou blijven als ik dat wou (en dat wou ik) en alles verliep soepel.

Zoals je weet is de Postbank overgenomen door de ING en ben ik, zonder dat ik daarvoor gekozen heb, ineens bij een andere bank terechtgekomen, met andere regels. Er wordt bijvoorbeeld meteen geld afgeschreven voor service (welke service? geen idee, want de klantvriendelijkheid is ineens ver te zoeken), en binnen een paar maanden kreeg ik een nieuwe creditkaart met een nieuw nummer. Toen ik daar over ging bellen (ook dat bleek niet meer gratis) werd er gezegd dat het voor mijn eigen veiligheid was, maar tot nu toe bleek het vooral erg lastig en vervelend te zijn. Bovendien hou ik absoluut niet van dit soort eenzijdige verbrekingen van afspraken.

De ING is voor mij als klant dus duurder geworden maar levert tegelijkertijd minder service. Dat is een slechte deal voor iemand die van bank verandert zonder daarin gekend te worden. Ik ging dus eens rondkijken naar een andere bank, want de ING Bank in ons dorp is ook al voor de derde keer binnen vijftien jaar aan een grootse verbouwing begonnen (net als al die bonussen van ons geld, denk ik dan toch onwillekeurig) waardoor je er de komende maanden helemaal niet meer terecht kunt.

Maar dan. De Rabobank wordt in dit dorpsfiliaal bevolkt door een paar onnozele idioten, dus dat is geen optie, de ABN AMRO ook niet, en de SNS Bank is ook rigoureus de service aan het terugschroeven. Het geld voor de bonussen moet tenslotte ergens vandaan komen, dus je kunt je overschrijvingen nu niet meer, als voorheen, in de brievenbus deponeren, en je kunt in de bank ook niet meer voor geldzaken terecht. Een oudere heer die zijn rekening wou opheffen kreeg te horen dat hij dat maar via internet moest doen. Toen hij verbouwereerd vroeg of dat niet in de bank kon met de computer die daar stond werd dat door de dame van de bank geweigerd. Eén zo’n gesprekje dat ik per ongeluk meeluister is voor mij voldoende om te maken dat ik wegkom.

Ik heb dus nog steeds geen idee welke bank een reëel alternatief is voor de verdwenen Postbank. Want wie vraag je over geldzaken om advies? Geen idee eigenlijk, want banken zijn niet bepaald betrouwbaar gebleken de laatste tijd. En zolang ze op hun arrogante manier doorgaan met het dienen van hun eigenbelang (bonussen, afbreken van de dienstverlening, vreemde kosten in rekening brengen, enzovoorts) weet ik echt niet waar ik mijn geld het beste kan onderbrengen.

(HM, 25 september 2009)