Volgens Eurlings is het rekeningrijden een wonder. De meeste automobilisten betalen minder, het rijk ontvangt meer, en terwijl al die automobilisten goedkoper uit zijn gaan ze minder in de file staan. Het werkingsmechanisme van deze voorspelling is duister. Maar in ieder geval moet in elke auto een kastje komen waardoor op elk moment via satellieten is te zien waar deze zich bevindt. Dat niet alleen, ook de snelheid is bekend. Dat scheelt weer een boel controles. De voorstellen hebben een zeer hoog Big Brothergehalte. Het is moeilijk niet een zeker wantrouwen de koesteren. Nu de problemen van onze kinderen centraal geregistreerd moeten worden evenals onze medische gegevens, lijkt een systeem waarmee te allen tijde kan worden gevonden waar wij met onze auto uithangen een logische volgende stap.

Dat daarvoor een krankzinnig kostbaar systeem moet worden opgetuigd wordt kennelijk minder belangrijk gevonden. Afgezien van al die Big Brotherkastjes en satellieten moeten maandelijks miljoenen facturen worden verzonden. Dat gaat dus automatisch van je rekening worden afgeschreven. Zoals gewoonlijk zullen de kosten van de invoering het drievoudige bedragen van wat geraamd wordt en zal het automatisch afschrijven gepaard gaan met fouten ten koste van de automobilist, waardoor hij gedwongen zal worden eindeloos bij callcentres in de wacht te gaan staan. Een gedachte is dat grote en vervuilende auto´s meer moeten gaan betalen dan kleine zuinige en dat mensen die veel kilometers maken duurder uit zijn dan zondagsrijders. Tenslotte zal in de spits staan ook prijziger worden.

Het grappige is dat er een systeem denkbaar is dat al deze voordelen ook biedt, maar dat de overheid niets extra kost. Het systeem bestaat al en het ligt voor de hand het te gebruiken. Dat daar niet serieus over is nagedacht is doet vermoeden dat filebestrijding niet het werkelijke motief achter de plannen is.

Bij dit systeem zijn zwaardere slurpers veel duurder dan kleine zuinige en elektrische of hybride autootjes. Veelrijders zijn veel duurder uit en filerijden kost ook meer. We noemen dit systeem: de benzinebelasting.

Maak de brandstof in het verloop van enkele jaren steeds duurder en investeer dat geld in openbaar vervoer. We kunnen beter nu de benzine duurder maken dan wachten op de tijd dat niet meer aan de vraag kan worden voldaan omdat de olie schaars wordt en de prijzen daardoor de pan uit rijzen. Nu kunnen we die extra inkomsten nog nuttig aanwenden. Je zult zien dat bij een bepaalde prijs het autogebruik zal kelderen. Als daarnaast ook het leasegedoe en het vrachtverkeer in de spits wordt aangepakt zal het nog rustig worden op de weg.

Maar zoals gezegd: misschien is dat toch niet de werkelijke bedoeling. De maatregelen passen naadloos in het streven van de overheid naar een steeds toenemende controle van haar burgers. Met deze Big Brotherkastjes wordt een grens overschreden. Wellicht is het een goed idee een beweging te starten die zulke kastjes in de auto weigert te laten installeren.

Een sticker: Big Brother niet aan boord!