Vanaf onheuglijke tijden is de mens ge

ïnteresseerd geweest in planten die het bewustzijn veranderden. Over de hele wereld zijn er op dit moment zo’n 120 bekend. Dit is maar een klein aantal, het totale aantal planten wordt geschat op 800.000. Drieduizend soorten zijn eetbaar, maar slechts 150 spelen een rol in de wereldhandel. De meeste mensen eten zo’n 15 soorten planten. Opvallend is dat van de 120 zo’n honderd soorten gebruikt werden door Amerikaanse indianen. In Afrika en Eurazie waren de autochtone volkeren meer geïnteresseerd in de giftige werking van planten voor de oorlogsvoering.

Bij de Noord

en Zuidamerikaanse indianen speelden de substanties altijd een belangrijke rol in godsdienst en cultuur. Gebruik was altijd met veel ceremonieel omgeven. In onze streken waren het vroeger de heksen die mengsels brouwden van belladonna, mandrake en datura. De efficiëntste wijze van toediening was vaginaal en waarschijnlijk was de bezemsteel een veelgebruikt hulpmiddel. Hetzelfde mengsel wordt ook gebruikt door de Yaqui indianen in Noord Mexico, die hun genitaliën ermee insmeren om visioenen van vliegen te produceren. Ook onze heksen vlogen door het hallucinatoire landschap van hun eigen geest.

In onze cultuur zijn zoals bekend twee zeer krachtige drugs ingeburgerd: alcohol en nicotine. De laatste stof werkt overigens bij voldoende inname zeer hallucinerend. Helaas zijn de rituelen bij gebruik verdwenen en is becijferd dat tabak in Amerika en Europa zo’n miljoen doden per jaar kost. De regeringen in de betrokken gebieden verdienen daar miljarden aan door belastingen en kunnen dus met recht de belangrijkste en gevaarlijkste drugsdealers ter wereld genoemd worden.

Drugs waar de overheid niet aan verdien

t worden zoveel mogelijk bestreden. Zo zijn bijvoorbeeld koffie en chocolade verboden geweest. Met zorg voor de gezondheid heeft dit alles niets van doen. THC, tetrahydracannabinol, het werkzame bestanddeel in hasj, heeft zelfs een aangetoonde heilzame werking onder meer tegen misselijkheid, hoge bloeddruk en glaucoom.

Van cocaïne, de stof die Freud zo goed geholpen heeft bij zijn literaire arbeid, is niets kwaads bekend ondanks veel onderzoek. Als je de hele dag doorsnuift sterft je neustussenschot af wegens slechte doorbloeding, maar als je elk uur een lepeltje zout eet is het ook gauw bekeken. Om aan heroïne verslaafd te raken moet je echt doorzetten, en dan nog is het grootste gezondheidsrisico dat je loopt een gevolg van het gezellig samen dezelfde naald gebruiken.

In het dagblad “The Independant” viel enkele jaren geleden te lezen dat de autoriteiten van South Carolina de Australische rietpad als huisdier wilden verbieden. Een buitengewoon gevaarlijk beestje omdat in de huid klieren voorkomen die bufotenine afscheiden. Een stof waar je high van wordt. De wijze om dit plezierige gevoel te bereiken is het gedurende enige tijd aflikken van het diertje. De procedure wordt “toad-licking” genoemd. Dat wordt dus verboden in South Carolina.

Het blad meldt vervolgens dat er in Engeland nog geen gevallen gemeld zijn van deze manier om aan je gerief te komen. Desondanks hebben reeds twee psychiaters een waarschuwend woord laten horen in de British Journal of Psychiatry. Dr Howard en dr Forster schuwen de details niet. Met name waarschuwen zij tegen de gewone pad en de bultenpad. Er zouden namelijk ook bijverschijnselen optreden: beven, hartkloppingen, braken en onbedoeld poepen. Wat dat betreft liggen padlikken en serieus doorzakken dus op één lijn. Als de padden een regering hadden zou die het ook verbieden. Te lekker en onbelast.