De impotentie van welgestelde mannen in het Verre Oosten is een groot probleem. Vooral voor een drietal diersoorten die daardoor met uitsterven worden bedreigd. De tijgers gaan er het eerst aan. Er zijn er nu nog zo’n zesduizend over en elk jaar worden een paar honderd gestroopt en in stukken gehakt voor traditionele medicijnen. Populair is de tijgerpenissoep. Consumptie van dit vitale orgaan van het machtige beest zou de tijger in de man wakker maken. Volgens het Environmental Investigation Agency in Londen, dat ‘crimes against nature’ onderzoekt, worden door de handel in deze onderdelen meer tijgers de dupe dan door het verwoesten van hun natuurlijke habitat.

Na de tijger staat de rinoceros op de nominatie om uitgeroeid te worden. Naar schattingen leven er nu nog zo’n elfduizend. De mannelijke rinoceros komt niet zo snel klaar. Een gewone copulatie duurt dan ook uren. Ook hier is een primitieve geneeskundetheorie fataal. De gedachtegang is dat consumptie van onderdelen van een dier de kwaliteiten ervan op de patiënt zal overbrengen. In dit geval verwacht men veel van poeder gemaakt van de hoorn op de neus van de rinoceros.

Een vergelijkbare theorie in de geneeskunde in onze streken was de signatuurleer. God, zo was de gedachte, had de planten zo gemaakt dat je eraan kon zien waar ze goed voor waren. Het was dus zaak te zoeken naar gelijkenissen tussen planten en zieke organen. Zo gold de walnoot als een goed middel tegen hersenziekten. Behaarde planten zouden helpen tegen kaalhoofdigheid terwijl de knolletjes van het speenkruid van nut zouden zijn bij aambeien.

Het derde dier dat met uitsterven wordt bedreigd is de gemaskerde civetkat. Klaarblijkelijk geven de donkere randen om de ogen het dier een mysterieuze sexy uitstraling. Delen van het dier worden verwerkt in drankjes die het nachtleven van de vermogende oosterse man moeten oppeppen.

Tijgers, neushoorns en civetkatten behoren tot de bedreigde diersoorten. Jacht en handel in onderdelen zijn zeer strafbaar. Hierdoor ontstaat hetzelfde marktmechanisme als bij verboden drugs. De stoffen worden peperduur waardoor het de moeite loont ze clandestien te produceren, te smokkelen en te verhandelen.

De bedragen die er momenteel voor moeten worden neergeteld zijn astronomisch.
Om die reden zijn er alternatieven in de handel voor de man met de kleine beurs. Een dier dat ook een goed rechtopstaand image heeft is de hertenbok. De hertenbokpenis wordt gedroogd verkocht. Hij kan in schijfjes gesneden dienen als de basis van een versterkende soep. Volgens een ervaringsdeskundige laat de smaak te wensen over en is het effect zeer twijfelachtig. Waarschijnlijk om die reden zijn in Zuidoost-Azië vooral mengsels met alcohol populair. Bekend is de driepeniswijn. In dit aftreksel zijn resten te vinden van de pikken van honden, herten en zeehonden. Een duurdere variant is de negenpeniswijn. Mijn bron laat onvermeld welke dieren hier hun uitrusting afdragen voor het heil van het mannelijk volksdeel. In Hong Kong ten slotte wordt een likeur gemaakt van kruiden en slangenpenis. Deze moet enkele jaren rijpen en komt dan op ongeveer 250 euro de fles.

Het zal duidelijk zijn dat hier een ongelooflijke markt ligt voor de firma Pfizer. Chinezen hebben kennelijk heel wat over voor een stijve. Terwijl ze waarschijnlijk diep in hun hart wel weten dat de werking van deze middelen dubieus is. Viagra daarentegen verbetert bij een dosis van 100 mg het erectievermogen bij maar liefst 82 procent van de mannen.

Voor de potentiële klant die toch de voorkeur geeft aan een traditioneel medicijn zouden de pillen verkocht kunnen worden onder de naam berenlulpastilles.