god zij met ons?
Laat ik nu altijd gedacht hebben dat kerk en staat in Nederland gescheiden waren. Dat blijkt niet zo simpel te liggen. De kerk, en dan met name de christelijke kerk, heeft toch wel een onevenredig grote vinger in de pap. Dat blijkt bijvoorbeeld elke keer als de koningin de troonrede voorleest. God wordt in die tekst altijd minstens één keer nadrukkelijk genoemd. Dat stoort mij, als seculier humanist, want ik vind dat de koningin en de regering voor iedereen in dit land dienen te spreken.
Wat me nog veel meer stoort is dat Nederland het enige euroland is dat op de rand van de twee-euromunt de tekst “god zij met ons” heeft staan. Sterker nog – het is, zover ik weet, het enige land ter wereld met zo’n nadrukkelijk religieuze tekst op een munt. Zelfs Vaticaanstad gaat niet zo ver in haar bekeringsdrang. Andere landen als Frankrijk en Duitsland hebben een tekst als “vrijheid, gelijkheid, broederschap”, nog andere landen hebben het nog neutralere “2 euro” (zie de bovenste foto).
Het komt dan ook wat hypocriet over als Nederland zich zou verzetten tegen het toetreden van Turkije tot de Europese Unie. Juist Turkije is een land dat zich zeer nadrukkelijk manifesteert als een land waar kerk en staat gescheiden zijn, en in dit opzicht zou je Turkije beschaafder kunnen noemen dan Nederland. Ik pleit er dan ook sterk voor de Nederlandse twee-euromunt een neutralere tekst te geven. Nogmaals, als ongelovige vind ik het buitengewoon gênant dat juist een land als Nederland, waar de kerkelijken ver in de minderheid zijn, zich zo blameert.