Een volle week duurde een van hevigste migraine-aanvallen die ik had, en ik had de neiging hem onmiddellijk weer te vergeten, blij dat ik weer een beetje normaal kon functioneren. Omdat ik hier een paar dagen verstek moest laten gaan, en daar vragen over gesteld werden door een paar lezers, wil ik toch even wat meer kwijt over mijn migraine.

“Mijn” migraine, zeg ik, en dat is heel bewust. Jaren geleden heb ik een keer een hoofdpijncursus gevolgd bij het Groene Kruis, en daar bleek dat alle twintig deelnemers een ander soort migraine hadden. Dat maakt het dus heel lastig om er op een goede en adequate manier mee om te gaan. Sommigen waren gevoelig voor bepaalde etenswaren als kaas, chocola of Chinees eten (vetsjin!), anderen kregen migraine van een laagstaande zon of tijdens de menstruatie, en ikzelf ben er al een tijd achter dat mijn migraine vooral toeslaat bij stevige weersomslagen (van hoge- naar lagedruk vooral, wat in de praktijk betekent dat ik in het voorjaar en het najaar, als het weer iets wisselvalliger is, vaker migraine-aanvallen heb.

Een aanval duurt, als het meezit, en het medicijn slaat aan, een dag. Maar dan moet het erg meezitten. Vier dagen is normaal, en nog niet zo lang geleden duurde het zeven dagen voor ik weer een beetje helder uit mijn ogen kon kijken. Wat is migraine? Migraine is een zware hoofdpijn die veroorzaakt wordt door een vernauwing of verwijding van de bloedvaten. De maag doet dan ook nog eens vrolijk mee, dus misselijkheid en overgeven horen er ook bij. Tijdens een migraine-aanval kan ik slecht tegen licht en geluid en kan ik niet lezen. Alle leuke dingen vallen dus even weg. Dat “slecht tegen geluid kunnen” kan ik wel even verduidelijken. Tijdens een van mijn laatste aanvallen had ik mijn slaapkamerramen dicht, maar toen er een draaiorgel langskwam dat ook nog even bij ons voor de deur stilstond heb ik een kwartier liggen janken van ellende in bed. Nu ik me weer beter voel kan ik het me al weer bijna niet meer voorstellen, maar zo was het echt.

Migraine is voor een deel erfelijk (mijn vader had het ook in hevige mate), en het feit dat ik twee keer in mijn leven een zware hersenschudding heb gehad zal ook wel een handje helpen. We kunnen in ieder geval constateren dat mijn hoofd mijn zwakke plek is. Medicijnen helpen soms, maar meestal tijdelijk. Het meest opmerkelijke resultaat had ik met een beta-blokker, dat is een medicijn dat aan hartpatiënten wordt voorgeschreven en dat de bloedvaten stabiel houdt. Geen vernauwing of verwijding, dus ook geen migraine. Dat werkte verbijsterend goed – er trok een mist op waardoor ik me realiseerde dat ik eigenlijk altijd met een zeker niveau van hoofdpijn had rondgelopen dat mijn lichaam blijkbaar als “normale toestand” was gaan aanvaarden. Een half jaar zonder hoofdpijn, maar met wat andere vervelende bijverschijnselen, en na dat half jaar kwam er uit het niets een rij van acht migraines achter elkaar. Dus overgestapt op een ander medicijn, waarbij we moeten constateren dat dit spul ook niet echt effectief is, want de laatste aanval was weer ongemeen hevig.

Maar weer eens met de huisarts gaan praten dus, en kijken of er nog andere bestrijdingsmiddelen bestaan. Een afspraak met de neuroloog was inmiddels ook al gemaakt, maar die is op dit moment door zijn mogelijkheden heen. Het veelgeprezen gember heeft bij mij overigens geen positief effect, en het wordt ook niet minder als je ouder wordt, kan ik helaas melden.

De hoofdpijnpoli in Sneek is gespecialiseerd in migraine, en die zetten me op een nieuw medicijnenregime, waarbij ik zelf spuiten imigran in mijn bovenbeen moet zetten bij het begin van een aanval. Een paardenmiddel waar je je eerst behoorlijk zieker van gaat voelen, en dat zeker niet elke keer het gewenste effect heeft. De migraine weet er regelmatig met kracht doorheen te breken.

(HM – 2010)

Maar de hoofdpijnpoli wist de medicijnen uiteindelijk voor mij uitstekend te fine-tunen. Geen spuiten meer, maar pilletjes, die uitstekend blijken te werken. Als ik een knetterende hoofdpijn krijg slik ik een pilletje, ga naar bed en vier uur later is de hoofdpijn gezakt. Dat is wel wat anders dan op de rand van je bed zitten overgeven. De rest van de dag kan ik dan geen muziek verdragen en is mijn concentratie duidelijk minder, maar de hoofdpijn is weg, en dat scheelt alles.

(HM – 2018)