NRC Next was tot voor kort de meest avontuurlijke krant ter wereld, zeker sinds de jonge filosoof Rob Wijnberg als hoofdredacteur aantrad. Hier werd de nieuwe krant van de toekomst uitgevonden, de beknopte, snelle krant die tegelijk diepgang bood en precies de vragen beantwoordde die het nieuws bij mij, de gemiddelde geïnteresseerde Nederlander die bewust door het leven probeert te gaan, opriep. Op het scherp van de snede, steeds alert, met uitstekende columnisten die echt iets toevoegden, een redactie die door Wijnberg steeds alert en scherp gehouden werd en die steeds op zoek leek naar die perfecte krant – snel, maar toch niet oppervlakkig. En ze bewezen dat het ook echt kon, diepgang bieden op de vierkante centimeter, en dat was eigenlijk nog het meest verbluffende aan Wijnberg’s aanpak – ik las die krant van voor tot achter en had het gevoel dat ik een essentieel verhaal had gelezen.

Het experiment mocht niet lang duren. De hoofdredacteur van NRC Handelsblad, de Belg Peter Vandermeersch, tevens baas van Wijnberg, had er blijkbaar geen geduld mee, trok de stekker eruit en zette Wijnberg als hoofdredacteur aan de kant, en verving hem door een gewone nieuwsredacteur. Een misser van jewelste, want wie zit er nu te wachten op een krant die alleen maar het nieuws wat compacter brengt? Dan wijken we wel uit naar onze smartphones en neemt de gemiddelde yup wel genoegen met de Spits of de Metro, die ook alleen maar de headlines ondertitelen. Nog een misverstand van Vandermeersch: hij ging er schijnbaar vanuit dat NRC Next alleen interessant zou zijn voor jonge lezers. Welnu, ik ben net zestig geworden, en ik vond NRC Next onder Wijnberg met enige voorsprong de beste en interessantste krant van Nederland.

Helaas. Ik heb het nog een paar weken aangezien, maar toen ik las dat Wijnberg de eer volledig aan zichzelf hield en het aanbod van Vandermeersch om voor NRC Next columns te blijven schrijven had afgewezen, zag ik me genoodzaakt mijn abonnement op te zeggen. Vandermeersch stilletjes vervloekend, dat kan ik u wel stiekem verklappen.

(HM, 19 november 2012)