nederland politiestaat?
Een groepje van zes jongens van een jaar of achttien zit op een heuveltje in het Sterrebos samen een biertje te drinken. Het is vrijdagmiddag tegen vijf uur, en ze hebben er net hun laatste schooldag opzitten, voor de eindexamens beginnen. Het sterrebos is een klein vierkant parkje in het zuiden van de stad Groningen, en de jongens zitten gewoon even gezellig en vrolijk bij te praten tot er twee politiemannen op de fiets langskomen.
De jongens moeten om te beginnen hun identiteitsbewijzen laten zien en hun adres opgeven. Ze worden ter plekke op de bon geslingerd, want je blijkt geen bier te mogen drinken in de openbare ruimte. Een waarschuwing vinden de heren politieagenten blijkbaar overbodig, de jongens krijgen een boete van 75 euro per persoon. Protesteren heeft geen zin, want het feit (bierdrinken) is strafbaar. Ook de jongens die geen biertje hebben zijn de pineut, vanwege “op of aan de weg overlast of hinder veroorzaken voor weggebruikers of bewoners”. Dat er op dat heuveltje in het Sterrebos geen weggebruiker of bewoner te bekennen valt is blijkbaar een te verwaarlozen detail.
Rik is zo dom om het “Transactievoorstel” dat per post komt te negeren. “Ik vind dat ik niks strafbaars heb gedaan, laat het maar voorkomen” is zijn reactie. Zijn ouders komen er pas achter wat er gebeurd is als ze het volgende transactievoorstel onderscheppen. We zijn inmiddels in een soort van Catch-22 situatie beland. Wat de bekeurde ook doet, hij is altijd de pineut.
Je kunt namelijk strafvervolging voorkomen door het bedrag, dat inmiddels is opgelopen tot 95 euro (wat een fors bedrag is voor een jongen van achttien) gewoon te betalen. Als je betaalt geef je toe dat je het strafbare feit gepleegd hebt, betaal je niet dan legt de officier van justitie het bij de rechter neer. De rechter gelooft de politieagent uiteraard eerder dan een groepje opgeschoten jongens, en voor je het weet heb je een echt strafblad. Betalen dus maar. Protesteren of bezwaar aantekenen gaat helaas niet. Je mag nog wel “corrspondentie voeren” met de “opsporingsinstantie die het feit heeft geconstateerd”, maar dit “schort de vervaldatum niet op”..
Alle jongens hebben inmiddels braaf hun boete betaald, maar hun vertrouwen in de Nederlandse rechsstaat is er niet bepaald door gegroeid. En de veilgheid op straat, die op deze manier bevorderd zou moeten worden, is die groter geworden? Integendeel, zou ik zeggen, want als je de politie al niet meer kunt vertrouwen, omdat ze blijkbaar willekeurig dit soort onredelijk acties kunnen uitvoeren, alleen maar omdat het wettelijk mogelijk is gemaakt, dan voel je je feitelijk alleen maar onveiliger.
(24 juni 2007)
PS
Ik heb al eerder geschreven over mijn bedenkingen bij het invoeren van de identificatieplicht in Nederland. Mijn bange vermoedens worden door dit soort gevallen alleen maar versterkt.