De reclasseringshesjes

Reclassering Nederland wil dat iedereen die een taakstraf uitvoert dat gaat doen in een oranje hesje met de tekst “Werkt voor de samenleving”. Die hesjes worden al (in andere kleuren) gebruikt in de Randstad, waar het publiek, volgens Reclassering, enthousiast reageert. Reclassering benadrukt vervolgens dat het niet de bedoeling is de gestraften aan de schandpaal te nagelen.

Laat ik nou altijd het gevoel hebben gehad dat ik in een beschaafd land woonde, waar gestraften in¨principe op een beschaafde manier door de overheid werden behandeld, dus zorgvuldig en respectvol. Dat staat haaks op deze behandeling, waarbij mensen gebrandmerkt worden en hun straf onnodig zwaarder wordt gemaakt.

Wat mij betreft is dit een stap terug naar de middeleeuwen (en de schandpaal inderdaad), en zijn we om te beginnen al niet meer zo ver verwijderd van het Amerikaanse systeem waarbij gevangenen in gestreepte gevangenispakken rondliepen. Vernederend en een aantasting van de menselijke waardigheid.

Een antwoord zou wat mij betreft kunnen zijn dat wij met zijn allen deze oranje hesjes aanschaffen en gaan dragen, want de tekst past de meesten van ons, vermoed ik. Ik werk tenslotte ook voor de samenleving, en jij waarschijnlijk ook. Dat zou wel eens net zo ontregelend kunnen werken als toen de Bulgaren rond 1940 met zijn alleen jodensterren gingen maken en dragen. Het zou een mooie stap zijn om deze ontmenselijking van gestraften ongedaan te maken.

Bewakingscamera-materiaal – openbaar of niet?

Winkeliers en andere verontruste Nederlanders zijn boos omdat ze niet zomaar foto’s en filmpjes openbaar mogen maken die gemaakt zijn met bewakingscamera’s. Daarop zijn vaak overvallers en dieven in actie te zien, dus wat is er op tegen om dat materiaal openbaar te maken en de schurken zichtbaar te maken?

De tegenstanders komen meestal met het argument dat je beter de grote privacyschenders kunt pakken, als Google, maar ik wil het liever dicht bij huis houden. Je kunt aan de hand van een paar concrete voorbeelden laten zien waarom dit een heel slecht idee is

Voorbeeld 1 – een Amsterdamse sigarenboer hing vorig jaar foto’s in zijn etalage van mensen die hij verdacht van diefstal in zijn winkel. Er blijkt een dementerende oude dame tussen te hangen. De familie is terecht furieus.

Voorbeeld 2 – in Engeland werd een paar jaar geleden het leven van een alleenstaande man onmogelijk gemaakt toen een buurtgenoot zijn naam gegoogeld had en tot de conclusie was gekomen dat het om een pedofiel ging. Na drie maanden van verregaande pesterijen, brandstichting en erger pleegde de man zelfmoord, en toen bleek dat hij alleen dezelfde achternaam als de veroordeelde pedofiel had. De man zelf bleek al die tijd in de cel te hebben gezeten.

Voorbeeld 3 – in Amerika komt het regelmatig voor dat mensen aangeklaagd worden met gemanipuleerd fotomateriaal. Het blijkt niet zo moeilijk om een foto of filmpje te bewerken en iemand waar je een gloeiende hekel aan hebt verdacht te maken. Die deur zet je ook wagenwijd open als je de mogelijkheid biedt om bewakingsmateriaal zomaar vrij te geven.

Kortom: eigen rechter spelen is nooit een goed idee, en zeker in deze tijden niet, wat mij betreft. Laten we maar gewoon proberen de beschaving te bewaken.

(HM, 5 augustus 2011)