Ik ben meer van het langzame leven, en was een van de laatste Nederlanders zonder mobiele telefoon. Drie weken geleden ben ik omgegaan, onder meer door een demonstratie van de iPhone door een enthousiaste oudere gebruiker, waardoor ik me realiseerde dat de nieuwe generatie smartphones zo gebruiksvriendelijk is dat elke generatie er mee uit de voeten kan. Ik kocht een Samsung Galaxy met het Android besturingssysteem, en nam een abonnement met zo weinig mogelijk belminuten, zo weinig mogelijk sms-tegoed en onbeperkt snel internet. Kosten: 106 euro voor het apparaat (Amazon.de, verzenden gratis) en 7,50 per maand. Dat vond ik te overzien.

Maar dan blijkt er geen beginnerscursus te zijn voor smartphone. Je wordt geacht het allemaal zelf uit te zoeken of je voor te laten lichten door een slimme zoon of kennis. Ik liep tegen een paar onnozele beginnersproblemen aan die misschien wel aardig zijn om te vermelden voor andere smartphonedummies, opdat ze niet eindeloos in het wilde weg zitten klooien zoals ik.

Het menu

smartphone menuknop

Het ligt eigenlijk zo voor de hand, maar nee, ik dacht dat de menuknop, links onder, alleen bedoeld was voor het openingsscherm. Het blijkt een van de meest essentiële knoppen te zijn op het toestel, want voor elke app (daar komen we straks op) geeft deze knop een ander menu, en soms binnen één app op verschillende plaasten weer andere menu’s. Heel handig om te weten en nooit meer te vergeten, maar ik kwam er pas na twee weken gemodder en frustratie achter. Ik zei het al, smartphone voor dummies…

Apps

Apps staat voor applicaties, en voor die apps koop je zo’n ding eigenlijk, want je hebt nu een zakcomputertje dat de tomtom verslaat, waarmee je de meest geavanceerde dingen kunt doen, maar die ook zeer geschikt is om heel ouderwetse en knusse dingen te doen als scrabblen. Hier een paar van de apps die me getipt werden en die verrassend goed bleken te werken en soms zelfs enigszins verslavend bleken te zijn, zoals de eerste.

Wordfeud

Een van de leukere spelletjes-apps heet Wordfeud, en je speelt er gewoon scrabble mee tegen een willekeurige tegenstander (die de app at random voor je kiest als je dat wil) of met vrienden die je uitnodigt. Op je eigen moment, even tussendoor, het toppunt van knus.

Whatsapp

Gratis met elkaar chatten kon al via msn, maar whatsapp gaat nog een paar stappen verder: hier kun je ook foto’s of geluidsbestanden naar elkaar sturen, of je lokatie doorgeven. Onvoorstelbare mogelijkheden en een heel mooi communicatiemiddel.

TuneIn Radio Pro

Voor een gering bedrag heb je de beschikking over een onvoorstebare hoeveelheid radiostations van over de hele wereld. Je kunt je favorieten instellen, en daar staan bij mij nu onder meer een zender die akoestische singer/songwriterfolk uitzendt, een zender die alleen Dylangerelateerde muziek heeft, een zender die de hele dag vogelgeluiden laat horen, en nog het een en ander.

Aldiko

Aldiko is een gratis ebookreader, speciaal voor de smartphone. Werkt uitstekend, en is verrassend goed leesbaar en gebruiksvriendelijk. Klassieke Engelstalige titels zijn volop gratis verkrijgbaar via Feedbooks.

Kranten

Er zijn al behoorlijk wat kranten met goede apps waar je snel even het laatste nieuws kunt lezen en wat opiniestukken. Ik mis NRC nog, maar Volkskrant, Parool en Trouw hebben al een prima app. Kijk je wat breder om je heen, dan is BBC News een aanrader, De Standaard en De Morgen (België) en Newspapers (een overzicht van Amerikaanse kranten en weekbladen).

Verder ben ik nog volop aan het zoeken en proberen. Wordt vervolgd dus. Tips zijn welkom