Mijn smartphone heb ik gekocht bij Amazon.de voor 106 euro (inclusief verzendkosten), en daarna stapte ik hier in mijn dorp naar de telefoonwinkel voor een abonnement. Ik stapte binnen bij Belcompany en vroeg om een abonnement met zo min mogelijk belminuten, zo min mogelijk sms-jes en snel en onbeperkt internet, want om dat laatste had ik het ding gekocht. Ik wil een kleine zakcomputer waarmee ik allerlei zaken voor mijn werk kan testen (apps, onder meer, en twitter), en bellen en sms-en zal ik niet of nauwelijks doen.

Geen probleem. Ik kreeg een mooie deal, want er was nog net een fraaie aanbieding geldig: snel en onbeperkt internet voor 15 euro per maand, maar met een korting van 7,50, dus voor 7,50 per maand, voor een looptijd van twee jaar. Dat leek me inderdaad een goede deal, dus dat contractje werd opgemaakt. Klaar, dacht ik.

Maar toen kwam de eerste afschrijving van KPN. Die schreven doodleuk 46 euro van mijn rekening af. Nu had ik wel gezien dat je ook nog 14,95 startkosten kwijt bent, maar dan nog…
Naar de website, om eerst maar eens naar die nota te kijken via MijnKPN. Daar begon de eerste ellende, want aanmelden lukte niet. Mijn telefoonnummer werd niet herkend. Toch merkwaardig, vind ik, dat ze je rekeningnummer altijd wel feilloos weten te vinden, maar je telefoonnummer ineens onbekend lijkt te zijn.

Bellen dan maar. Dat leverde een voor mij tamelijk frusterende ervaring op. Ik ben namelijk maar heel moeilijk boos te krjgen. Ik denk dat het de afgelopen twintig jaar maar een keer of twee gelukt is. Maar deze jongen van KPN kreeg het zowaar voor elkaar.

Het zat hem vooral in de toon, denk ik achteraf. Het smalende “máár menéér, u denkt toch niet…”
Want daar begon het mee toen ik uitlegde dat ik verbaasd was over de hoogte van de rekening.
“Maar menéér, u denkt toch niet seriéús dat u voor 7,50 een abonnement bij KPN kunt afsluiten?”
Ja meneer, dat dacht ik toch echt, want dat heb ik hier zwart op wit.
“Máár meneer, haha, ik werk al héél lang bij KPN, en dat is echt ABsoLUUT onMOgelijk hoor!”
Kijk, dan begint er bij mij toch al heel voorzichtig een lichte irritatie te ontstaan.

De uitleg was als volgt: ik betaal inderdaad 7,50 voor mijn snelle, onbeperkte internetverbinding, maar daarnaast moet ik “uiteraard” ook voor belminuten en een zogenaamde sms-bundel betalen, en dat is toch echt nog eens 12,50 per maand. En als dat niet in mijn contract staat moet ik maar terug naar de winkel, want dan heb ik me daar laten beetnemen.

Okee, even diep ademhalen, dan ben ik blijkbaar verkeerd voorgelicht door die jongen van Belcompany. Eerst even verder met dit gesprek, want er is nog een gat. 12,50 plus 7,50 is 20 euro, plus 14,95 instapkosten is 35, dan betaal ik nog steeds ruim een tientje teveel.
“Aha, maar u heeft twee sms-jes verstuurd waarmee u abonnementen heeft afgesloten”.
Nee, meneer, ik heb nog nooit in mijn leven één sms-je verstuurd en ben dat ook niet van plan. Ik heb WhatsApp ontdekt, dat is veel handiger, dus ik verstuur geen sms-jes.
“Ja meneer, maar dat moet, ik heb het hier staan, u moet ergens een keer op OK hebben geklikt”.
Nee meneer, maar mag ik het u misschien uitleggen?
“Nou meneer, u zegt de hele tijd nee, zo kan ik niet echt met u praten”.
Zal ik het u toch even uitleggen?
“Dat heeft toch geen zin meneer, u heeft gewoon een abonnement afgesloten, dat staat hier”.
Nee meneer, dat heb ik niet.
“Meneer, als u steeds nee blijft zeggen zal ik dit gesprek toch echt moeten beëindigen.
Wilt u nu echt dat ik mijn geduld verlies meneer? Ik wil u gewoon even rustig iets uitleggen.
“Dat heeft toch geen zin meneer. Goedemiddag meneer.”
En de jongen van de klantenservice van KPN hangt op, terwijl ik briesend achterblijf.

Ongewenste sms’jes

Nog even het verhaal over hoe ik ongewenst aan een duur sms-abonnement kwam, en hoe je daar voor altijd van gevrijwaard kunt blijven. Reclames zitten op je smartphone vaak verborgen, dan zit er nog net een streepje zichtbaar onder in beeld. Als je daar per ongeluk op klikt verschijnt vaak een onschuldige reclame in beeld. Dat had ik ook een keer, maar toen ik daar per ongeluk op klikte had ik meteen een porno-app op mijn smartphone staan plus een sms-abonnement. Niemand die ik dat vertel gelooft dat omdat iedereen zich officieel aan bepaalde basisregels dient te houden. Je moet namelijk altijd op OK klikken. Maar wat als dat OK onzichtbaar is en je klikt op iets wat je eigenlijk helemaal niet gezien hebt? Want dat is wat er in mijn geval gebeurde.

Dan kan een schurk in de praktijk dus straffeloos je bankrekening plunderen, want KPN gedraagt zich in dit geval als diefjesmaat, of als heler, hoe je het ook maar wil noemen. Je ziet geen cent terug van wat er gestolen is, want “haha, nee meneer, u móét op OK hebben geklikt”. Ook KPN is dus onderdeel van de telefoonmaffia. En het merkwaardige is, dat iedereen dit soort praktijken al gewoon als vrij normaal lijkt te accepteren. Ik word gezien als naïef, terwijl de schurken gewoon hun gang kunnen gaan.

Blokkeren van betaalde sms-jes kan overigens via deze site: www.smsdienstenfilter.nl

 

Wordt vervolgd. Tips zijn welkom