Een van de opmerkelijkste berichtjes in de krant, ergens weggestopt achterin, was dat de Vlaamse journaallezer Sigrid Spruyt van de buis verdwijnt vanwege een hardnekkige allergie voor make-up en schmink. Het nieuwsanker, zoals ze in Vlaanderen aangeduid wordt, had al langer last van die allergie en moest tot dit besluit komen omdat je niet op televisie kunt verschijnen zonder uitgebreid te zijn opgemaakt.

De vraag die zich onmiddellijk opdringt is natuurlijk: waarom niet?
En: zou een schminkallergie bij een mannelijke nieuwslezer tot dezelfde conclusie hebben geleid?
Ik moet denken aan het verhaal over het verkiezingsdebat tussen Nixon en Kennedy, waarbij aan Kennedy gevraagd werd plaats te nemen in de schminkstoel. Kennedy bedankte daarvoor, en Nixon voelde zich verplicht dus ook af te zien van schmink, waardoor Kennedy er met zijn gebruinde kop veel beter uitzag op de buis en, zo wordt gezegd, daardoor de verkiezingen won.

Nu is het tegenwoordig zo dat je nieteens een gebruinde kop nodig hebt om het goed te doen op televisie – een goede belichting kan ook wonderen doen. Waarom is er in het geval van Spruyt niet geïnvesteerd in een goede lichtman die make-up overbodig maakt? Het had een doorbraak kunnen betekenen. Eindelijk ongeschminkte, onopgemaakte vrouwen op televisie die er toch goed uitzien – wat een verademing. Een gemiste kans wat mij betreft.

(4 december 2007) 

terug naar de startpagina van moors magazine

»