De bewoners van Wilders’ eerste tuigdorp aan het woord:

Wij tuig houden absoluut niet van kunst en andere elitaire linkse hobbies. Niks kaaschaaf dus, de sloophamer en de beuk erin! Afbreken met vijftig procent in één keer, en als ze nog maar nèt van hun verbijstering bekomen zijn ontdekken ze dat dit pas het begin is.

Wij tuig zoeken eerst de zwaksten op, en pakken die meteen snoeihard aan. Voor kunst was vijftig procent korten al een mooi begin, maar bij gehandicapten gooien we de beuk er pas echt in: hoppa, negentig procent eraf! Dóórrammen met die handel! We weten om wie het gaat, de zwaksten in de samenleving, dus veel weerwoord hoeven we echt niet te verwachten.

Wij tuig kiezen het juiste moment. Dus als de televisie in zijn zomerslaap is gegaan beginnen we pas echt met rotzooi trappen. Die negentg procent korting op de PGB’s is pas het begin, dat snappen jullie toch wel? Als de tv slaapt en iedereen met vakantie is, dan gaan we pas echt loos, moet je eens kijken wat een ravage we aangericht hebben als die zomer voorbij is. Lachen joh!

Wij tuig opereren nooit alleen. Dus op het moment dat de ene sector gaat protesteren gooien we een nog veel extremere bom in een andere sector. Solidariteit is dan ver te zoeken hoor, iedereen is veel te benauwd voor zijn eigen hachje. Dat zag je al bij de kunst en cultuurclubs. Daar was eigenlijk geen lol aan. Die gingen gewoon met hun pootjes omhoog op de rug liggen.

Wij tuig luisteren naar niemand. Dat lijkt nog niet tot iedereen doorgedrongen te zijn, maarre, wij zijn hier de baas, weet je? Wij hebben het voor het zeggen. Dus je kunt roepen wat je wil, en zoveel zogenaamde deskundigen en wetenschappers aanvoeren als je maar wil, dat irriteert ons alleen maar, daar worden we alleen maar harder van. Dus klets maar lekker, wij hardwerkende Nederlanders gaan gewoon door.

Wij tuig vinden afbreken het heerlijkste wat er is. Opbouwen, daar doen we niet aan, en de zogenaamde lange termijn, daar geloven we niet in. Lekker afbreken, dat gaat lekker snel, en je ziet meteen wat je doet. Resultaten willen we zien, en met afbreken zie je die meteen.

Wij tuig schamen ons nergens meer voor.

 

(HM, 6 juni 2011)