Rik studeert al sinds februari van dit jaar in Kaapstad, dus wij gaan binnenkort eens kijken hoe het met hem gaat. Nu vliegen wij niet zo vaak, en hebben we dus geen ervaring met het opsporen van de goedkoopste vliegtickets. Toch hebben we met wat instructies van vrienden zitten speuren naar vluchten vanuit andere vliegvelden dan Schiphol, en daar kwamen wat verbazingwekkende resultaten uit. Ik dacht zelfs dat het opmerkelijkste resultaat wel een vergissing zou zijn, maar dat bleek het, toen we voor alle zekerheid toch maar naar een reisbureau waren gestapt, toch niet te zijn. Ook daar wisten ze niet uit te leggen hoe het kon, dus als jij ons kunt uitleggen hoe dit zit en waar de logica in deze vreemde gang van zaken zit houden we ons aanbevolen.

Wat is het geval?
Als je een ticket koopt van Hannover naar Kaapstad (en terug) kost dat ongeveer 340 euro. Dat is de goedkoopste optie. Het gaat daarbij om een KLM-vlucht die via Schiphol gaat. Op Schiphol moet er dan een paar uur gewacht worden en overgestapt.
Maar… als je denkt dat je dan beter een kaartje Schiphol-Kaapstad kunt kopen zit je fout, want dan ben je maar liefst het dubbele kwijt, namelijk rond 680 euro. In beide gevallen komt daar overigens nog zo’n 360 euro aan belastingen bovenop.

Dat is het eerste raadsel.
Waarom is een ticket voor een reis die een halve dag langer duurt de helft goedkoper?

Tweede raadsel:
wij dachten dat we dan gewoon het goedkope ticket konden kopen, het eerste stuk van de reis overslaan en op Schiphol in het vliegtuig stappen. Neen. Mag niet. Als je niet in Hannover incheckt wordt je hele vlucht geannuleerd. Dus je moet die halve dag extra reizen op de koop toe nemen voor een voordeel (met zijn tweeën) van zo’n kleine zevenhonderd euro.

Wie het kan uitleggen – mail ons het antwoord op dit raadsel.