Van donderdag 20 tot en met zondag 23 april kun je in Utrecht terecht voor een indrukwekkend programma onder de naam de Vrede van Utrecht. Opening 2006 is een cultureel programma rond het thema conflict en verzoening. Op diverse manieren wordt er een dialoog tussen verschillende culturen aangegaan. Uniek in dit programma is het concert op zondag 23 april in Vredenburg door Goran Bregovic: My heart has become tolerant. Een concert dat niet meer in Europa te zien is.

My heart has become tolerant
Vrede van Utrecht haalt Goran Bregovic exclusief naar ons land met het monumentale concert My heart has become tolerant. Behalve de Wedding and Funeral Band doen er zo’n veertig zangers, zangeressen en muzikanten mee uit onder meer Bulgarije, Macedonië, Marokko, Israël, Frankrijk. Drie sopranen die de grote wereldgodsdiensten vertegenwoordigen treden op als solisten. In zijn concert onderzoekt Bregovic het thema van vergiffenis door het bijeen brengen van islamitische, christelijke en joodse muzikale thema’s. Het gemeenschappelijk gebed tot God is door priester, rabbi en imam hetzelfde: liefde en vergeving zijn het fundament van de wereld. My heart has become tolerant heeft een geschiedenis. Goran Bregovic kreeg vanuit Rome de opdracht om een getuigenis af te leggen van het naast elkaar bestaan van de drie grote monotheïstische godsdiensten. De boodschap van Bregovic is simpel maar zeer duidelijk: “In de afgelopen twintig eeuwen heeft de mens gruweldaden gepleegd in de naam van God.”

Goran Bregovic
De uit Sarajevo afkomstige componist/muzikant Goran Bregovic behoort wereldwijd tot de helden van de Balkanmuziek. Zijn muziek is een mengeling van gipsy brass band, traditionele Bulgaarse muziek met een eigenzinnige rock sound. Bregovic heeft zijn wortels in de Balkan als zoon van een Servische moeder en Kroatische vader. Met zijn Wedding and Funeral Band maakte hij furore op podia en festivals in de hele wereld. Bregovic maakte ook muziek voor onder andere de films Times of the Gypsies, Arizona Dream en Underground van Emir Kusturica.

De rest van het programma
Opening 2006: conflict en verzoening
Donderdag 20 t/m zondag 23 april start de Vrede van Utrecht met het culturele programma Opening 2006 rond het thema conflict en verzoening. Op diverse manieren wordt het dialoog tussen verschillende culturen aangegaan. Curator van dit programma is Han Bakker. Hieronder kort een overzicht van het totale programma.

 • Echoes across the Divide van Merlijn Twaalfhoven
  Donderdag 20 april, Domkerk
  Een muzikale dialoog tussen Turks-Cypriotische en Grieks-Cypriotische koren samen met zangers, scholieren en musici uit de diverse culturen die Utrecht rijk is. Vooraf aan dit concert worden de achtergronden van het conflict op Cyprus belicht: In een gesimuleerde onderhandeling onder leiding van Dr. Leonard Suransky (Webster University) staat het politieke conflict tussen de Griekse en Turkse partijen centraal. Ook zal een preview van de documentaire Long Distance Call van Adam Sèbire vertoond worden. Hij filmde de situatie op Cyprus en volgde Merlijn Twaalfhoven tijdens zijn project.
 • Vrede op het Plein door Jos Zandvliet (voorheen Dogtroep)
  Zaterdag 22 april, Domplein
  Een nieuw Utrechts volkslied uitgevoerd op het Domplein door stadsbeiaardier Arie Abbenes en geestelijken die vanaf de transen van de Dom voorzingen en een bonte mengeling van koren en orkesten die vanaf het plein antwoorden.
 • Bloemen en Blaffers!
  Zaterdag 22 april, Tivoli
  Een avond vol poëzie, theater, beeldbarrages, muziek, opiniërend debat en confronterende interviews. Een artistiek en intellectueel onderzoek naar de mechanica van vrede en conflict in het menselijke gedrag
 • My heart has become tolerant
  Zo 23 april
  Een optreden van Goran Bregovic in muziekcentrum Vredenburg, waarmee moskee, kerk en synagoge in één concert samen komen.
   

Vrede van Utrecht: cultuur over grenzen
Vrede van Utrecht organiseert tot en met 2013 in stad en provincie Utrecht culturele activiteiten: theater, muziek , film, tentoonstellingen, lezingen en debatten. Rode draad in het nationale en internationale programma is de relatie tussen cultuur en actuele maatschappelijke thema’s als oorlog en vrede, conflict en dialoog. Deze maatschappelijke oriëntatie maakt Vrede van Utrecht tot een in Nederland unieke culturele manifestatie. Vrede van Utrecht is een initiatief van gemeente en provincie Utrecht en is samengesteld onder leiding van Henk Scholten, intendant voor Vrede van Utrecht.