Anandi Bhattacharya is de dochter van Debashish Bhattacharya, een van de avontuurlijkste slidegitaristen ter wereld. Op zijn laatste album hoorden we Anandi al meezingen, maar nu is er haar eerste solo-album, op haar tweeëntwintigste. Een opmerkelijk album, want haar persoonlijke voorkeuren (ze houdt van Ella Fitzgerald, Joni Mitchell en Radiohead) hoor je er niet in terug – wel een vleugje Bollywood, en vooral veel eigenzinnigheid.

Want denk je op het eerste gehoor vooral een klassieke Indiase plaat te horen, als je ook maar een beetje beter luistert hoor je een ongeëvenaarde vorm van subtiele wereldfusie die met elk nummer verbazingwekkender wordt.

Ze wordt begeleid door een aantal meer dan virtuoze musici, waaronder uiteraard haar vader Debashish op gitaren en haar oom Subhasis op tablas. De zang van deze jonge vrouw is ongelofelijk – virtuoos, dat om te beginnen, maar ook met een vrijheid en een soepelheid die alle begeleiding doet verbleken. De tablastorm  in In Between Us wordt door haar zang volledig in balans gehouden – de zang zweeft als het ware boven de tablas.

Onder de gastmusici bevindt zich onder meer de Catalaanse Carola Ortez die zingt en op verschillende nummers klarinet speelt. Tapas Roy, bekend van Bollywoodsoundtracks, speelt oud, rubab en dotara. Je hoort soms ineens een Spaanse gitaar, dan een klarinet samen met lage tablaklanken, en dan weer die fabuleuze stem. Anandi heeft een klassieke opleiding gehad, maar met deze eigenzinnige plaat heeft ze meteen een uniek visitekaartje afgegeven – een volstrekt uniek album en een dame om een leven lang te blijven volgen.

  • Anandi Bhattacharya – Joys Abound – Riverboat Records TUGCD1116 – distr Music & Words
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Joys Abound

Luister hier naar een paar fragmenten:

anandi bhattacharya - jai ganesh     
anandi bhattacharya - in between us     
anandi bhattacharya - migration of colours (buleris meets holi)