Jon Boden is de grootste Britse folkartiest sinds Peter Bellamy, en die streeft hij momenteel op alle fronten ruim voorbij. Met zijn band Bellowhead ontketent hij een ware revolutie in de folkwereld, terwijl hij in het duo Spiers & Boden ook al groot enthousiasme wist los te maken, en zeker niet alleen bij folkfans. Maar Boden gaat solo nog een stapje verder. Songs from the Floodplain is zijn tweede soloalbum en het is nu al een klassieker te noemen.

Het album is melancholieker dan de platen die hij in groepsverband maakte, en zelfs wat aan de sombere kant. Het album begint en eindigt met regen die je, als je de teksten over de acopalyptische wereld die tussendoor langskomen, zou kunnen beschouwen als de “hard rain” die Dylan voorspelde in de jaren zestig. Boden, die in zijn bands heel vaak uitgaat van traditionals, schreef hier alle liedjes zelf (alleen voor Dancing in the Factory leende hij de melodie) en speelde zelf elk instrument dat je hier hoort – gitaren, viool, duet concertina, contrabas en drums. Het resultaat is ronduit verbluffend en indrukwekkend. Want Boden blijkt niet alleen een virtuoos violist te zijn (dat wisten we al) maar ook een fenomenaal subtiele gitarist, en een sublieme accordeonist.

En ondanks de soms op het eerste gehoor wat sombere teksten (“if you’ve seen one flood you’ve seen them all”…) is dit zeker geen deprimerende plaat, integendeel. Want de teksten zijn wel intelligent, en Boden weet er ook hoop door te vlechten – de mensen die hij portretteert in dat post-acopalyptische Engeland zijn wel vechters en overlevers, die een nieuwe wereld weten op te bouwen in kleine gemeenschappen.

En dan die muziek, die energieke, gepassioneerde muziek, de muziek die je vooruitjaagt en oppept, met die zanger die je bij je nekvel pakt met zijn gedreven zang. De muziek die je een brok in de keel bezorgt en je stil weet te krijgen. De muziek die je even later een jubelend gevoel en kippenvel bezorgt. Prachtig, prachtig, en prachtig.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

      jon broden - we do what we can

      jon broden - days gone by

      jon broden - dancing in the factory

      jon broden - beating the bounds

      jon broden - has been cavalry