Voor iedereen die van intelligente rock hield was Don van Vliet, beter bekend als Captain Beefheart, een van de belangrijkste figuren in de popgeschiedenis van de twintigste eeuw. Vaak wordt hij in één adem genoemd met Frank Zappa, zijn jeugdvriend en de man die zijn doorbraakalbum, het vrij ontoegankelijke dubbelalbum Trout Mask Replica, produceerde. Weerbarstige muziek die zelfs voor doorgewinterde muziekfanaten enig doorzettingsvermogen vereiste. Maar zoals Beefheart zijn Magic Band op bijna dictatoriale wijze drilde om ze te laten spelen zoals hij dat wou, maandenlang van de buitenwereld afgesloten in een huis, zo levert het de luisteraar ook wat op als hij doorbijt en tijd en aandacht overheeft voor de muziek van Beefheart.

Later zou hij wat toegankelijker platen maken, maar intelligente rock bleef het, met invloeden van blues en jazz en zelfs soul. Het was voor een muzikant een eer en een uitdaging om in de Magic Band van Beefheart te mogen spelen. In 1982 maakte hij zijn laatste album. Hij trok zich terug in de woestijn, en zou de rest van zijn leven wijden aan zijn andere grote passie, het schilderen. Hij overleed op 17 december 2010, net geen 70 jaar oud geworden. Zijn invloed is nauwelijks te overschatten, en zijn albums staan nog steeds als een huis.

Voor beginners is Clear Spot wellicht zijn toegankelijkste album. We laten er hier twee fragmenten van horen, waaronder het soulvolle Too Much Time, waarin hij nog even kort refereert aan zijn Hollandse voorouders (to my Dutch time…). Dan een nummer van The Spotlight Kid, dat nog steeds prettig in het gehoor ligt, maar waar het ritme je al mooi op het verkeerde been dreigt te zetten. Tenslotte vier fragmenten uit Trout Mask Replica, het album waarmee zijn reputatie voorgoed gevestigd werd, en dat ook altijd in de lijsten van beste albums aller tijden van critici voorkomt. De twee ontoegankelijkste stukjes staan onderaan, eerst nog een stukje Beefheart a capella en een stukje uit The Blimp dat laat horen dat er bij de man ook gelachen mocht worden.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.