Het Radio Filharmonisch Orkest is misschien niet zo beroemd als het Concertgebouworkest, maar het is een buitengewoon goed orkest, dat nu, tegelijk met het Groot Omroepkoor,  Radio Kamer Filharmonie, het Metropole Orkest en de muziekbibliotheek van het Muziekcentrum van de Omroep door de cultuurbarbaren die momenteel het kabinet vormen, wordt wegbezuinigd. Dat daarmee een instituut dat al 65 jaar haar waarde bewijst in één klap wordt weggevaagd, daar zullen CDA, VVD en PVV niet van wakker liggen, vrees ik, want hoe onontwikkelder, hoe onverdraagzamer.

In 1999 nam dirigent Bernard Haitink met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor La Damnation de Faust van Hector Berlioz op, een pracht-uitvoering die op dit cruciale moment in de geschiedenis van dit koor en dit orkest op een dubbel-cd wordt uitgebracht. De vervloeking van Faust, die zijn ziel verkocht aan de duivel, dat soort dubbele bodems zal aan de politici die hiermee wakkergeschud zouden moeten worden volledig voorbijgaan, vrees ik. En ik vrees ook dat ze alleen bevestigd zullen worden in hun waanidee dat dit soort orkesten alleen maar moeilijke en elitaire muziek uitvoert. Paarlen voor de zwijnen.

Maar voor iedereen die van muziek houdt is dit een uitgelezen buitenkans om goedkoop een prachtige uitvoering van Berlioz’ opera te bemachtigen. Dus koop die cd, al was het maar om aan te geven dat je het Muziekcentrum van de Omroep steunt. We laten hier drie fragmenten horen, waarin je onder meer kunt constateren dat Haitink dit orkest vederlicht en zeer genuanceerd kan laten spelen, dat de solisten het schitterend doen, dat het Omroepkoor haar reputatie helemaal waarmaakt.

Overigens begon Haitink zijn loopbaan als dirigent voor het Radio Filharmonisch Concert, dus je kunt dit soort concerten ook nog eens als broedplaats zien voor buitengewoon talent.
Afijn, als protest is het uitbrengen van dit meesterwerk in deze fenomenale uitvoering waarschijnlijk veel te beschaafd en veel te subtiel, maar dat is niet anders – alles van waarde is weerloos, en we moeten ons vooral niet verlagen tot het niveau van de cultuurbarbaren die nu zo glunderend aan de macht zijn. Kijk alleen even goed naar Haitink op het hoesje: “Opgelet!”

  • Hector Berlioz – La Damnation de Faust – Bernard Haitink – Radio Filharmonisch Orkest & Groot Omroepkoor – Thomas Quasthoff, Charlotte Margiono, Vinson Cole en Jaco Huijpen – Challenge Classics CC72514

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.