Op 2 januari 2022 werden de namen bekend gemaakt van alle bewindslieden in het nieuwe kabinet Rutte. Het Journaal en de kranten besteedden daar ruim aandacht aan, maar één persoon bleef wat mij betreft wat onderbelicht.

Wellicht kent u hem niet, maar wij zijn hem in Groningen nog niet vergeten. Staghouwer is namens de ChristenUnie gedeputeerde in Provinciale Staten Groningen, en toen minister Stef Blok een lastig akkefietje had met twee amendementen die burgers gemakkelijke toegang tot juridische hulp konden geven (Blok vond ze te duur en te veel gedoe) had hij ernstig behoefte aan een brief van het Groninger Provinciebestuur. Als die zouden verklaren dat de Groningers die juridische steun zelf helemaal niet willen waren die amendementen helemaal niet nodig.

Maar ja, wie oh wie in Groningen zou zo gek zijn die brief te schrijven? Henk Staghouwer had wel de juiste portefeuille, en zoals journalist Tom Pauka fijntjes opmerkte, hij was ook karakterologisch geschikt. Dus Henk Staghouwer schrijft de brief, Stef Blok zwaait ermee in de Tweede Kamer “Kijk, hier is een brief van een Groninger gedeputeerde die de amendementen overbodig en zelfs verkeerd vindt”.

De Kamer kan geen kant op, maar in Groningen is men woest en verbijsterd – waar komt dit in vredesnaam vandaan. Het Dagblad van het Noorden zoekt het uit met een WOB-verzoek en Blok doet alsof zijn neus bloedt. Liegen is duidelijk een tweede natuur geworden bij Rutte en iedereen om hem heen.

Maar wat we tot vandaag niet wisten was waarom Staghouwer die brief nu eigenlijk schreef – hij hield er een fraaie baan aan over.

Ik zou nu in kleurrijke termen kunnen uiteggen wat ik van Staghouwer vind, maar dat kun je zelf uit bovenstaande gegevens ook wel concluderen. Wat ik nog wel wil zeggen is dit – als je een kabinet op deze manier samenstelt, wat denk je dat we dan kunnen verwachten van Rutte IV? Minder leugens? Minder corruptie? Een ander elan? I rest my case.