Tomislav Goluban is een Kroatische mondharmonicaspeler die helemaal gegrepen is door de blues. Hij ging naar Memphis, Tennessee en mocht daar in de legendarische Sun-studio opnames maken. Goluban is dan niet alleen in zijn element, hij is als een kind zo blij en opgetogen. Want hier is hij, als een Kroatische buitenstaander, toch maar mooi in het hol van de leeuw beland. Je hoort hem gewoon van iedere minuut genieten. 

In Memphis werden naast de Sun-studio verder ook in wat kleine clubs nog wat live opnames gemaakt die technisch eigenlijk wat onder de maat zijn, maar de energie en het enthousiasme compenseren dat ruimschoots. De cd die dit Amerikaanse avontuur opleverde is dan ook zo verschrikkelijk leuk geworden dat je van oor tot oor zit te grijnzen als je ernaar luistert. Goluban gaat voluit, en speelt ook echt Amerikaanse klassiekers als Amazing Grace op zijn geheel eigen manier nieuw leven in. Aanstekelijk, dat is wel het minste wat je ervan kunt zeggen, en door het aanstekelijke enthousiasme word ik van dit album elke keer weer buitengewoon vrolijk. En dat terwijl het nota bene om de blues gaat…

En als je het videoverslag bekijkt dat ook op de cd te vinden is kun je niet anders dan voluit meegenieten met het Amerikaanse avontuur van deze sympathieke Kroaat. Heerlijk! Kijk voor een voorproefje even op zijn site.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.