Hazmat Modine is een wonderbaarlijke Amerikaanse wereldfusiebigband, die op een speelse manier allerlei muziekstijlen verknoopt, zó dat je er alleen maar met een brede grijns van plezier naar kunt luisteren. Jaren dertig-rhythm & blues en jazz wordt als solide bodem gebruikt om op te improviseren en licht en luchtig en continu swingend in de meest onmogelijke ritmes alle kanten op te gaan.

Luister maar eens naar de paar fragmenten die we willekeurig uit de cd Cicada plukten, en luister dan vooral ook eens naar de opmerkelijke combinatie van instrumenten, en hoe mooi dat allemaal bij elkaar pakt. En luister dan ook hoe er met passie en overgave gespeeld en gezongen wordt, en merk hoe je als luisteraar de wereld van Hazmat Modine wordt ingezogen. De avontuurlijke wereld van de wereldfusie waarin alles mogelijk lijkt, waarin gypsy-elementen perfect passen bij de blues, en de steelgitaar en de bluesharmonica elkaar perfect blijken aan te voelen. Swing, klezmer, rockabilly, balkan, afrika, het middenoosten en nog veel meer komt langswaaien in deze muziek. Dit is een album om lyrisch van te worden, want hoewel het bijzonder gevarieerd is blijft het onmiskenbaar Hazmat Modine, ook als de gasten aanschuiven. Dat zijn overigens niet de minsten, want Natalie Merchant, het Kronos Quartet en de Gangbé Brass Band uit Benin zijn absolute toppers die ook weer perfect binnen dit avontuurlijke gezelschap tot hun recht komen.

Cicada is een album met vele verrassingen, die zich soms pas na een aantal draaibeurten prijsgeven, want de arrangementen zijn nog veel geraffineerder en gelaagder dan je op het eerste gehoor zou vermoeden. Een avontuurlijke en verslavende plaat van een verbijsterend goede band. Een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.