an harte met je jubileum
Hallo, Jip hier!
Wellicht heeft het op sommige plekken wat kunnen doorschemeren, Holly heeft nog wel eens last van communicatieproblemen als het gaat om technologie. Dat wil zeggen dat de technologie niet precies snapt wat Holly wil en andersom. Gelukkig heeft hij wat mensen om zich heen die hem de gewenste technische ondersteuning kunnen geven.
Moors magazine is in 2002 opgezet vanuit Frontpage, welke in het Microsoft Office pakket zat. Dit was een prima programma om “platte” webpagina’s mee te maken. Voor de basis dus helemaal prima, en voor velen toegankelijk door de “WYSIWYG” modus (what you see is what you get – je kan zien hoe het er op het internet uit komt te zien).
Wat Holly betreft had dit nooit hoeven te veranderen, maar het feit was dat Frontpage 2003 de laatste versie is die actief ontwikkeld werd door Microsoft.
En heel eerlijk, het magazine begon ook wel een beetje uit zijn voegen te groeien. Een klein voorbeeld van het werk dat nodig was om een artikel te plaatsen:
- De pagina moest worden gemaakt, meestal door een bestaande pagina te kopiëren zodat alle basisinstellingen al goed stonden
- Afbeeldingen, titels en andere “onderwater”-informatie moest worden aangepast voor de nieuwe inhoud
- De pagina en afbeeldingen moesten worden gepubliceerd
- Wanneer dit een pagina in een serie was, moesten de vorige serie-onderdelen geupdate worden met een link naar de nieuwe pagina
- De voorpagina moest worden aangepast met een introductie en een link naar de nieuwe pagina
In aan het werken op deze manier zitten wat beperkingen. Door elke pagina los te maken is er geen onderliggend fundament, wil je iets aan de hele website aanpassen qua vormgeving, dan zou je alle pagina’s afzonderlijk moeten bewerken. Nou weet ik niet meer hoeveel pagina’s er bestonden op een bepaalde datum; wel is bekend dat sinds 2010 er sowieso 16.334 bijgekomen zijn.
Daarnaast is het ook noodzakelijk om alle pagina’s op de computer te hebben waarmee je de website maakt en op de server om de site daadwerkelijk aan u, de bezoeker te kunnen tonen.
Een enorm voordeel van deze benadering is dat deze platte webpagina’s enorm klein zijn en heel snel in te laden zijn, er zit namelijk geen extra systeem tussen.
Persoonlijk houd ik als programmeur wel van wat technische uitdagingen in omgevingen die geen bestaande optie hebben om een functionaliteit te bieden. Om Holly het werk wat makkelijker (en mooier) te maken heb ik in de loop der jaren verschillende scripts aan de site toegevoegd. De oudere galerijen en muziekspeler bijvoorbeeld, maar ook een zoekfunctionaliteit.
Op een gegeven moment was ik professioneel veel met WordPress bezig, en was het vanuit meerdere invalshoeken interessant voor mij om te kijken of ik het magazine naar dit systeem om kon zetten. En zo geschiedde. Holly kan sindsdien via het internet zelf dit magazine bewerken.
Daarnaast heb ik door de jaren heen geprobeerd om de site wat fris te houden qua uiterlijk en nieuwe inzichten geprobeerd toe te passen op de voorpagina en artikel pagina’s. Laat het duidelijk wezen dat ik geen grafisch ontwerper ben, mijn expertise ligt vooral in het programmeren. Hieronder een paar punten in de tijd om te zien hoe het magazine naar het huidige ontwerp heen gegroeid is, met dank aan de wayback machine:
- Het eerst geregistreerde moment: 12 december 2002
- Laatste moment met alle links aan de linkerkant: 9 oktober 2004
- Alleen de categorieën nog links: 2 december 2004
- De eerste layout vernieuwing: 19 mei 2009
- Toevoeging van de zoekfunctionaliteit: 26 mei 2010
- Vernieuwde header: 3 maart 2015
- Huidige layout: 14 juni 2018
Wat ik hier eigenlijk mee wil zeggen is: ik ben heel erg erg trots op dat het feit dat, zelfs met allerlei technische frustraties en conflicten, Holly al TWINTIG jaar bijna dagelijks interessante en vooral eigenwijze inhoud publiceert. En dat ik het altijd erg leuk heb gevonden (en vind) om mijn technische kunde toe te kunnen passen om nog meer uit Holly’s vingers te kunnen laten komen om met de wereld te kunnen delen.
Lieve Holly.
Twintig jaar moors magazine, wat een mijlpaal!
Ontzettend veel is er in die tijd voorbijgekomen op je “webje” en veel van wat ik las, of waar ik als puber en jongvolwassene mee naartoe mocht, heeft mijn culturele horizonten op een heerlijke manier verbreed: concerten zoals de Rhythm & Blues Night in de Oosterpoort, NoBlues in Eelde, de Fratelli Mancuso in het Bimhuis bijvoorbeeld – en niet te vergeten de oneindige stapels nieuwe muziek en (kunst)boeken die altijd in te kijken was en me altijd zo heerlijk deed realiseren dat er meer moois in deze wereld is dan je ooit zult kunnen leren kennen.
Jouw enthousiasme voor kunst en muziek is oprecht op een manier die enorm aanstekelijk werkt. Belangrijker nog dan de cultuur die ik via jou leerde kennen, is voor mij hoe jij de liefde voor die cultuur op me hebt overgebracht. Het enthousiasme, het vertrouwen op je eigen oordeel, het leren kijken en luisteren met echte aandacht. Dat lees ik nog steeds terug op moors magazine, en ik denk met mij heel veel anderen.
Hartelijk gefeliciteerd met het twintigjarig bestaan. Wat mij betreft komen er nog twintig bij.
Heel veel liefs, Renske.
moors magazine is een betoverende dagelijkse elektronische krant, al twintig jaar met liefde in elkaar gezet door multitalent Holly Moors.
Het weblog is een ware vondst voor de liefhebber van muziek, stripverhalen, literatuur, kunst, fotografie, taal, onzin, en de andere kleine en grote passies van de auteur. Neem eens een duik in het archief en struin op je gemak rond in de eclectische parade aan interessante, verbazingwekkende, en kleurrijke recensies, kunststukken, meningen, en gedachten. Het is een fraaie collectie van twintig jaar (bijna) dagelijkse bijdragen. Voor avontuurlijke fijnproevers die graag de tijd nemen om wat langer te kijken is dit een plek op het internet om te koesteren.
Ook voor de dagelijkse bezoeker is er altijd wat nieuws te ontdekken. Holly’s artistieke talent en Fingerspitzengefühl zijn werkelijk een genot voor de ware kenner en zijn oog voor talent en schoonheid is benijdenswaardig. Zijn stempelwerken zijn subtiel, maar als je met een oplettende blik de tijd neemt, kan je verdwaald raken in ieder stuk. Kunst in optima forma.
Maar bovenal is moors magazine een grote bron van inspiratie. Het vermogen van Holly om zich dag in dag uit, in voorspoed en tegenspoed, te kunnen laten leiden door nieuwsgierigheid en passie om te genieten van iets bijzonders, hoe klein dan ook, is altijd een lichtpuntje voor de trouwe lezer.
Kortom: een absolute aanrader. De enige teleurstelling is de afwezigheid van het magazine op de nieuwere media – maar hopelijk maakt moors magazine in de komende twintig jaar ook de sprong naar TikTok en instagram.
Moors magazine is voorlopig te vinden op moorsmagazine.com en bij de betere zoekmachine.
– Rik
Ha Hol, gefeliciteerd met dit jubileum! Wat gaat die tijd hard, hopelijk blijf je dit nog lang volhouden.
Alle liefs, Els
En nog een sneak peek in de woonkamer van het hoofdkantoor, met de enige echte Holly Moors-bijzettafeltjes.
moors magazine 20 jaar, leuke weetjes:
- Meer dan 25.000 artikelen
- De afgelopen 10 jaar in ieder geval 2.871.549 paginaweergaven
- Meest bezochte categorie is de onzin bak
- De categorie met de meeste inhoud is stempelkunst met meer dan 4.000 pagina’s
- De eerste stempelkunst pagina is gemaakt in maart 2013
- De best bezochte pagina gaat over Amerika